„Više Crnogoraca živi u Srbiji nego u Crnoj Gori, možda je rešenje da svi dođu ovamo“

„Bolje je što su mi zabranili da uđem u Crnu Goru nego da su me pustili, pa zabranili da izađem“, kaže akademik Matija Bećković

Akademik Matija Bećković, kome su vlasti Crne Gore nedavno zabranile ulazak u tu zemlju, kaže da je Crna Gora postala nezavisna samo od Srba i Srbije. On dodaje da je bolje što su mu zabranili da uđe u Crnu Goru nego da su ga pustili, pa zabranili da izađe.

„Pokušavaju da dokažu da nije bilo ono što je bilo i poništavaju odluke Podgoričke skupštine srpskog naroda u Crnoj Gori, a kažu da nisu Srbi. Kako se mogu poništavati odluke drugog naroda“, kazao je Bećković.

Bećković za Vesti onlajn kaže da ne zašto mu je pridala toliki značaj jedna članica najjačeg vojnog saveza na svetu i kako može da zazire od bilo kojeg pesnika, a kamoli od mene. 

„Jedino ako to nije uslov za otvaranje nekog novog poglavlja za ulazak u EU. S druge strane, čini se da je moja persona uzeta samo kao simbol, a da su persone non grata svi Srbi u današnjoj Crnoj Gori. Uostalom, bolje je što su mi zabranili da uđem u Crnu Goru nego da su me pustili, pa zabranili da izađem“, naveo je. 

Upitan da li je iznenađen izostankom reakcije Beograda na takvu odluku crnogorskih vlasti, Bećković kaže da i jeste i nije. 

„Kao da je Crna Gora postala nezavisna samo od Srbije i Srba, a zavisna od svih drugih. Ne znam čije bi druge pesnike i profesore smela da proteruje. Uostalom, da postoji ikakva solidarnost, makar u srpskoj akademskoj zajednici, ne bi toliki profesori iz Srbije predavali u Podgorici, ne obazirući se što su njihove kolege žigosane i diskriminisane“, kaže Bećković. 

Pokušajte, kaže, da zamislite da je tako nešto učinila Srbija prema bilo kome.

„Pokušavaju da dokažu da nije bilo ono što je bilo i poništavaju odluke Podgoričke skupštine srpskog naroda u Crnoj Gori, a kažu da nisu Srbi. Kako se mogu poništavati odluke nekog drugog naroda. Umesto bilo kakve rasprave možda bi dovoljno bilo navesti imena poslanika obe skupštine – onih koji su doneli odluku o ujedinjenju i ovih koji su tu odluku poništili, pa da se sve samo kaže, bez komentara. Uostalom, više Crnogoraca živi u Srbiji nego u Crnoj Gori što je valjda jedinstven slučaj na svetu. A pošto ih je manje tamo, možda je rešenje da svi dođu ovamo“, naveo je Matija Bećković.

Izvor: Nedeljnik


1 Komentar

  1. Misim da je puuno bolje rješenje sve vas protjlerati nazad u CG tebe pod naoružanom pratnjom jer drugačije ne bi ni htio.
    Lovili lala i crnogorac ribu i upecaju zlatnu i ona im kaže da će im ispuniti po tri želje ako je puste. Lala je za to da je nose kod zlatara pa koliko bude teška…. a crnogorac da je puste za po tri želje. Glasniji i agresivniji crnogorac ubjedi lalu da je u pravu i ribica im kaže da kažu po tri želje ali prvo crnogorac pošto ju je on spasio. Crnogorac kaže“Da se svi crnogorci vrate u CG, da naziđe ogroman zid između Srbije i CG i da Milo bude doživotni predsjednik“ Došao red an lalu a on će „Ta oćeš li mu sve to ispuniti“ A ribica „Naravno reci i ti tri želje“ „Ondak meni samo ladan špricer“

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.