Srpkinje smatraju da je žena ostvarena samo ako je postigla ovo

Mlade devojke u Srbiji smatraju da je glavna uloga žene da bude majka i da je žena ostvarena samo ako se ostvari u toj ulozi. Da li ste saglasni s tim?

Istraživanje među devojkama u pet gradova Srbije je pokazalo da 76 odsto ispitanica smatra da je žena potpuno ostvarena samo ako postane majka, odnosno da žena jedino vredi ako je ispunila tu funkciju. 

Osim toga, 95 odsto njih zalaže se za „žrtvujući model roditeljstva“ odnosno smatra da majka treba da se žrtvuje za svoju decu, pokazalo je istraživanje čije rezultate je predstavila nevladina organizacija Atina. 

Kada se radi o partnerskim odnosima, jednak procenat devojaka smatra da žena ne treba da trpi sve da bi sačuvala brak. 

Istraživanje je sprovedeno u pet gradova u Srbiji – Beogradu (Obrenovac), Vranju, Novom Pazaru, Kikindi i Jagodini, a podaci su prikupljeni kroz upitnike koje su popunjavale devojke završnih razreda srednjih stručnih škola i gimnazija uzrasta 18 i 19 godina. 

Nalazi govore i da je porodica i dalje primarno okruženje u kojem se uči o „rodnim ulogama“ i u kojem se one praktikuju, ali i da postoji potencijal, u ispitivanom uzrastu, da se „razumevanje“ tih uloga promeni, te da se patrijarhalni porodični obrasci prevaziđu. 

Glavni cilj istraživanja bio je da se stekne uvid u iskustva mladih devojaka, kao i u njihove stavove prema rodnim ulogama i rodno zasnovanom nasilju, navodi se u saopštenju.

Izvor: B92

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.