Rađa o neponovljivoj Jugoslaviji: Rugali smo se sa svima

Za otprilike šest mjeseci biće navršeno trideset godina otkako se jugoslovenska košarkaška reprezentacija u Zagrebu vratila na vrh Evrope.

Vodio je Dušan Ivković, koji je u Zagrebu na raspolaganju imao: Dražena Petrovića, Vladu Divca, Tonija Kukoča, Dina Rađu, Žarka Paspalja, Predraga Danilovića, Stojana Vrankovića, Juru Zdovca, Zorana Čuturu, Zdravka Radulovića, Zorana Radovića i Marija Primorca. Upravo je o toj generaciji poneku riječ napisao Dino Rađa na blogu magazina Koš, prisjetivši se kako je ekipa gazila konkurenciju:

– Bilo je to ruganje sa svima. U finalu (protiv Grčke) je u jednom trenutku bilo 40 razlike. Dvorana krcata, a atmosfera fenomenalna. Potvrda stasanja jedne neponovljive generacije – odvrtio je film Rađa, pa u nastavku opisao kako je izgledala atmosfera između toliko vrhunskih košarkaša:

– Respekt među nama je bija ogroman. Točno se znalo ko šta radi i koja je čija uloga. Nije bilo nikad ljubomore, Duda (Ivković) je to odradio odavno… Spavanje u neku uru, svi po sobama, a Dražen i Stojko kasne par minuta. Duda ih je dočekao na hodniku i izderao se na njih da je cila zgrada čula.

– Reka in je da ako se ponovi pakuju se i idu doma. Meni prođe kroz glavu šta bi tek meni napravija kad njima ovako viče. U biti tek san kasnije shvatija da je to bila više lekcija svima nama nego njima. Disciplina iznad svega i svima isto. Nema zvijezda – dodao je Rađa i iz sjećanja izvukao skupocjeni Draženov auto:

– Dražen je bija najveća zvijezda tada i doša je iz Madrida sa crvenin Porsche 924. Mi smo ga gledali u čudu, a on je svima dava da ga provozaju. Ništa njemu nije bilo bitno osin košarke.

VL

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.