KAKO JE TREBINJSKI DJEČAK POSTAO HEROJ S MALIH EKRANA: Zaboravljeni Hercegovac bio je veliki glumac, novinar, a okušao se i kao DIPLOMATA u Rusiji

Izet Hajdarhodžić rodio se u Trebinju 1929. godine. Maturirao je u Dubrovniku 1948. godine. Diplomirao je glumu 1957. godine na Akademiji za kazališnu umjetnost Sveučilišta u Zagrebu, a kao glumac pojavljivao se u pozorišnim predstavama, te filmovima i televizijskim dramama.

Najviše se isticao karakternim ulogama. Od 1948. do 1952. godine radio je kao novinar i pozorišni kritičar Radio-Dubrovnika, od 1957. do 1961. i 1963. do 1968. je glumac, redatelj i umjetnički direktor dubrovačkog Narodnog kazališta (danas Kazalište Marina Držića), od 1961. do 1963. član je Narodnog pozorišta u Sarajevu, a od 1968. profesor je glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu djeluje od 1968. godine, a glumio je i u Teatru &TD. Najpoznatiji je po ulozi Skupa u Držićevoj komediji Skup kojega je kroz dva desetljeća igrao na Dubrovačkim ljetnim igrama i u Dramskom kazalištu Gavella u režiji Koste Spaića.

Nagrađivanog Hajdarhodžića upravo možemo gledati u ulozi Paganinija iz kultne serije „Kuda idu divlje svinje“, a pamtimo ga i kao Vladimira Nazora iz serije „Nepokoreni grad“.

Oni nešto stariji sjećaju se Muzafera iz „Ugursuza“,  a glumačkim bravurama oduševljava je gledateljstvo u filmovima: „Brisani prostor“, „Putovanje u Vučjak“, „Kaja, ubit ću te!“, „Kad čuješ zvona“, „Okupacija u 26 slika“, „Ćorkan i Švabica“ i „Miris dunja“.

Više nagrada dobio je za ulogu u Držićevu Skupu, a 1965. je dobio Godišnju nagradu „Vladimir Nazor“. Bio je beskompromisan i poznat po oštrom jeziku i kritičkom odnosu prema pozorišnoj sredini.

Radio je i u hrvatskoj diplomatiji kao ataše za kulturu u Moskvi.

Velikan glumišta, Izet Hajdarhodžić, umro je 2006. godine.

Izvor: SB

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.