Gotovo je: Usvojeni zakoni, Kosovo dobilo oružane snage

Priština — U Skupštini Kosova usvojena dva nacrta zakona koji omogućavaju transformaciju Kosovskih snaga bezbednosti. U parlament ušlo i nekoliko budućih „vojnika“.

Prvi zakon koji je usvojen je nacrt zakona o transformaciji KSB u Ministarstvo odbrane, a drugi nacrt zakona o transformaciji u oružane snage. U 11:20 usvojen je i poslednji, treći nacrt zakona čime je i zvanično formalno-pravno završena procedura formiranja kosovskih oružanih snaga.

Kako je javio dopisnik RTS, nacrti zakona usvojeni su po ubrzanoj proceduri i jednoglasno. 

Premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj rekao je novinarima, nakon usvajanja seta zakona, da će pripadnici vojske biti raspoređeni po celom Kosovu, na jugu i severu. 

Haradinaj je rekao da kosovska vojska neće biti upotrebljena, kako je naveo, protiv svog naroda. „To je vojska svih građana, mi ćemo uvek biti za mir. Vojska neće biti okrenuta protiv svojih građana, jer i na jugu kao i na severu oni su kao kod svoje kuće. Vojska Kosova nikada neće biti upotrebljena protiv njih“, tvrdi Haradinaj, preneo je Ekspres onlajn. 

kosovski predsednik Tači je na Fejsbuku poručio da je posle dve decenije napornog rada, konačno zatvoren proces „izgadnje države Kosovo“. 

„Kao društvo i država, pokazali smo se hrabrim, odgovornim i znamo da treba da ostanemo ujedinjeni u odbrani interesa našeg naroda i naše države. Stvaranje Vojske Kosova i Ministarstva odbrane je najbolji poklon za ovogodišnji kraj godine“, naveo je Tači na Fejsbuku. 

„Čestitam svim vojnicima“, rekao je predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji

Inače, današnji dan, i u Beogradu i u Prištini označavaju kao „dan D“. Istovremeno, pripadnici Kfora raspoređeni su na mostu koji deli Kosovsku Mitrovicu na severni i južni deo, dok helikopteri NATO nadleću Prištinu. Predsednik Srbije u kopnenoj zoni bezbednosti naredna 72 sata. U zgradi kosovske skupštine jako obezbeđenje, javlja RTS. 

Na dnevnom redu plenarne sednice kosovskog parlamenta danas je bila samo jedna tačka dnevnog reda, glasanje o paketu zakona kojima se menja uloga KBS iz bezbednosnih snaga u kosovske oružane snage.

Screenshot/Facebook

Ova odluka, koja dolazi posle godina pokušavanja, podržana je od SAD i Nemačke, ali joj se protive EU i NATO, koji trenutno čuva granice Kosova. Kaha piše da su Srbi u „stanju uzbune“ zbog opasnosti da će situacija da se pogorša, i traže da međunarodni predstavnici intervenišu kako bi paralisali ciljeve Kosova u pogledu formiranja vojske. 

Skupština, što je retkost u ovoj zakonodavnoj vlasti, ima plan da održi sednicu na kojoj će se doneti odluka. Na dnevnom redu je glasanje za nacrt Zakona za Ministarstvo odbrane, nacrt Zakona za KBS, kao i nacrt Zakona za službi u KBS.

Screenshot/Facebook

Za njihovo usvajanje su se izjasnile sve albanske parlamentarne grupe i manjinske zajednice, osim SL. Tokom razmatranja između dva čitanja, preporučeno je i više od 40 amandmana, sa izuzimanjem funkcionalnih odbora, koji bi se izglasali na sednici. 

Član nacrta zakona koji obuhvata nadležnosti i obaveze KBS, ima sveukupno tri stava. „KBS štiti suverenitet i teritorijalni integritet, građane, imovinu i interese Republike Kosovo“, navodi se u promenjenom članu, prema preporuci Odbora za nadzor KBS. U sponzorisanom zakonu Vlade navodilo se samo „integritet…“. 

„KBS su multietničke profesionalne vojne snage, naoružane i ovlašćene da služe u zemlji i van nje, u skladu sa mandatom koji joj daje Ustav i zakoni“, navodi se u tački 2 ovog člana. Opšte aktivnosti koje se pripisuju KBS su: zaštita teritorijalnog integriteta Kosova; zaštita građana i zajednica Kosova, vojna podrška civilnim vlastima, i učešće u međunarodnim operacijama. Pošto se zakoni usvoje u Skupštini, centralna ceremonija će se premestiti u prostor Ministarstva za KBS.

Izbor: B92


Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.