Trebinjcu stršljenovi „zaposjeli“ imanje, jedva ih se „otarasio“

Trebinjac Dragan Škrivan uništio je na svome imanju u selu Kočela, desetak kilometara udaljenom od grada, gnijezdo stršljenova kakvo do sada nije viđeno u ovim krajevima, jer je bilo veće od drvene gajbe za voće na koju se naslanjalo.

Najezda stršljenova je inače zabilježena na ovom području, jer im je pogodovala topla jesen, ali tome, kažu mještani Kočela, doprinosi i činjenica da je ovo, za razliku od brojnih hercegovčkih sela, još dosta živo selo, u kome se uzgaja voće, najviše grožđe, a stršljenovi su poznati po tome što uništavaju najviše kruške i grožđe.

„Stršljenove i ose primijetio sam još u maju kako ulaze u unutrašnjost  objekta koji je sagrađen pored vinograda i u kome držim gajbe za grožđe i ostalo potrebno posuđe, a upravo to je vjerovatno i privuklo i stršljenove i ose, jer oni idu na voće, ali se ja nisam usuđivao ulaziti dublje u objekat, jer su ih bili rojevi“, kaže Dragan.

Iako radi u zaštitarskoj službi i po prirodi nije strašiv, ipak nam je priznao da je cijelo ljeto u strahu obrađivao i vinograd i zemlju u Kočelima, jer su ga opsjedali stršljenovi, ali, srećom, nijedan ga nije ujeo. Djecu upravo iz tih razloga nije ni vodio sa sobom.

Kaže da je znao da postoji gnijezdo u šupi, jer su u šupu sve više ulijetali stršljenovi, ali ni on ni iko od njegovih prijatelja se nije usuđivao da pogledaju zajedno i da unište gnijezdo.

„Čuo sam da je bilo slučajeva da su im ujedi stršljenova uzrokovali smrt, a naročito kada se uznemire, tada čovjeka izujedaju do smrti, pa sam tražio nekoga ko će mi to gnijezdo ukloniti za pare, ali niko nije smio da se usudi, iako su mi svi predlagali da svakako moram čekati  zimu kada se umire. Tako sam i uradio i tek prije neki dan,  uvjerivši se da oko šupe ne lete stršljenovi, iako ih je bilo sve donedavno, ušao sam unutra i gnijezdo, zajedno sa gajbama na koje se naslanjalo, iznio napolje i zapalio“, priča Dragan za „Nezavisne“, kome je u svemu pomagala supruga.

Škrivani se nadaju da im stršljenovi neće ponovo dolaziti.

Izvor: Vesna Duka / Nezavisne

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.