AVNOJ ili svinjokolj?

Sa raspadom SFRJ, prestalo se sa obilježavanjem Dana Republike u svim republikama nekadašnje zajedničke države osim u Srbiji, sve do 14. novembra 2002. godine

Nekada se na današnji dan rano ustajalo, stavljala se voda na šporet, ali ne da bi se išlo na posao ili skuvala kafa, već se valjalo uraniti na svinjokolj (pastrmu), a vrela voda je trebala za šurenje. 29. novembar se baš u ovo pretvorio, nekadašnji Dan Republike koji smo svi voljeli zbog slobodnog dana, zbog toga što ćemo tog dana jesti svježu krmetinu je nestao. Ipak, kako tako očuvalo se sećanje na njega. Ovaj tekst vas podseća šta su nekada slavili svi koji su voljeli Tita i „Jugu“, ali su to činili i oni koji nisu voljeli ove dvije veoma važne stvari u životu SFRJ!

Današnji dan u bivšoj SFRJ bio je veoma značajan, 29. novembar slavio se kao Dan Republike i bio je najveći državni praznik. Na taj dan, zvanično se obilježavala godišnjica Drugog zasjedanja AVNOJ-a 1943. godine, kada su predstavnici partizanskog pokreta otpora proglasili federalno uređenje Jugoslavije i ustavotvornu skupštinu FNRJ 29. novembra 1945. Nezvanično to je bio dan kada su Jugosloveni klali svinje kako bi prehranili svoju porodicu ili kada su jednostavno imali još jedan u nizu slobodan dan.

Leutar.net AVNOJ ili svinjokolj?
Nostalgija

Krajem novembra 1943. godine u Jajce su stigle delegacije predstavnika naroda iz svih krajeva Jugoslavije. Na zasjedanju, u lokalnom Domu kulture, bilo je prisutno 142 delegata. Predsedavao je predratni predsednik skupštine Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca doktor Ivan Ribar.

Odluke Drugog zasjedanja AVNOJ-a pročitane su nešto pred ponoć 29. novembra, pa je taj datum uzet kao datum njihovog donošenja. AVNOJ je konstituisan u zakonodavno i izvršno predstavničko tijelo Jugoslavije.

Temelji Jugoslavije bili su postavljeni u Jajcu, a ona je nakon Drugog svjetskog rata, na čelu sa Josipom Brozom Titom, doživjela uspon i bila je jedna od poštovanijih država u svijetu.

Dan Republike se po pravilu praznovao dva dana, 29. i 30. novembra, a u glavnim gradovima tadašnjih republika bile su organizovane svečane akademije. Ulice su bile puste, uglavnom se proslavljao u porodičnoj atmosferi ili se odlazilo kod prijatelja.

Takođe su postojala druženja raznih udruženja, te su ovaj praznik mnogi od njih koristili da posjete prijatelje u drugim republikama i da se opuste uz lov, ribolov, sport, pjesmu, ili u nekoj od tada poznatih kafana.

Sa raspadom SFRJ, prestalo se sa obilježavanjem Dana Republike u svim republikama nekadašnje zajedničke države osim u Srbiji. Dan Republike ostao je zvanični praznik u Saveznoj Republici Jugoslaviji sve do 14. novembra 2002, kada je ukinut odlukom Vijeća građana Savezne skupštine SRJ.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.