Makron popustio zbog demonstracija, porez na gorivo će se revidirati

Francuski predsjednik Emanuel Makron predložio je reviziju poreske stope na dizel i benzin svaka tri mjeseca kako bi se u obzir uzele promjene na svjetskom tržištu, želeći time ublažiti ponekad nasilne demonstracije protiv visokih naftnih poreza koji su ga iznenadili. 

Demonstracije na kojima su vandalizovani pariški bulevari zatekle su Makrona u vrijeme dok se pokušava boriti protiv snažnog pada svoje popularnosti. Francuskog čelnika optužuju da nije na liniji sa svojih birača.

U sat vremena dugom obraćanju o energetskoj politici u kojem se osvrnuo i na proteste „žutih prsluka“, Makron je istakao da neće zbog uličnog nasilja odustati od svoje inicijative za tranziciju prema čistoj energiji.

No u rijetkom prikazu poniznosti i empatije prema bijesu birača koji žive izvan velikih francuskih gradova, 40-godišnji predsjednik je rekao kako njegova vlada mora biti pametnija u svojim politikama kako bi izbjegla „Francusku dvije brzine“ u kojoj će radnici izvan urbanih središta biti ostavljeni sa strane. 

„Ne smijemo mijenjati put, jer je smjer ove mjere dobar i potreban“, istakao je Makron u televizijskom obraćanju. 

Priznao da vlada mora promijeniti način rada

„No moramo promijeniti način rada jer naši brojni sugrađani misle kako im se taj smjer nameće odozgo.“

Naglasio je i kako Francuzi ne mogu zahtijevati bolje javne službe, a u isto vrijeme očekivati niže poreze. Ipak, priznao je da je povećanje poreza na dizel, koje je stupilo na snagu u vrijeme rasta cijena energenata, donijelo više štete nego što je očekivao.

Buka

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.