Održana vanredna konferencija za medije: Draško Stanivuković donio bijeli hljeb u Narodnu skupštinu RS

Adam Šukalo poslanik u prošlom sazivu i Draško Stanivuković, narodni poslanik u novom sazivu Narodne skupštine RS održali su vanrednu konferenciju za medije.

Oni su jedan drugom predali bijeli hljeb, a Adam Šukalo se tom prilikom obavezao da će novac namijenjen za njega po isteku mandata u trajanju od 6 mjeseci – famozni bijeli hljeb donirati u poseban humanitarni fond.

Šukao će tako dodijeliti sva sredstva u humanitarne svrhe, dok će se Stanivuković odreći svoje plate u korist ovog humanitarnog fonda.

Draško Stanivuković je rekao kako će se boriti da se bijeli hljeb kao privilegija za političare ukine, jer se taj novac može iskoristiti u neke druge svrhe za pomoć narodu .

Draško Stanivuković i Adam Šukalo

„Ovaj bijeli hljeb je nešto što svi političari lete da prime. To je ono što nema priliku svaki građanin nakon što ostane bez posla. Adam je neko ko se borio da se ukine bijeli hljeb, a narodni poslanici to nisu podržali. Danas on ima pravo na bijeli hljeb. Ja mu uručujem simbolično bijeli hljeb i pitam ga šta ćeš da uradiš sa tim“, rekao je Stanivuković danas u skupštini RS.

„Ja ovaj bijeli hljeb neću uzeti sebi već ćemo bijeli hljeb vratiti narodu, koji je omogućio političarima da ovu neopravdanu privilegiju koriste po isteku mandata. Draško je najavio da će se odreći poslaničke naknade, a skroz dok imamo prava, ja na bijeli hljeb, a on na naknadu, i to nećemo raditi na način da to opet damo političarima pa da oni to iskoriste na nove privilegije, već ćemo mi taj bijeli hljeb dati narodu u vidu kompletnih naknada. Ovo je prvi primjer da je jedan političar u BiH to uradio“, rekao je Šukalo.

(BIJELI HLJEB – Predsjednici, premijeri, ministri, njihovi zamjenici i savjetnici te poslanici i rukovodioci nekih državnih institucija mogu primati platu u punom iznosu i nakon okončanja mandata. Ovo pravo daju im zakoni koje su sami napisali i usvojili na državnom, entitetskim i kantonalnim nivoima vlasti. Državni i federalni funkcioneri mogu uživati pravo na „bijeli hljeb“ godinu dana nakon isteka mandata. Svim funkcionerima u Republici Srpskoj (RS), Zapadnohercegovačkom kantonu (ZHK) te savjetnicima u Federaciji Bosne i Hercegovine (BiH) odobrena je isplata takve naknade, najduže pola godine. Platu mogu primati dok ne nađu drugi posao ili ne odu u penziju. Funkcioneri dobijaju „bijeli hljeb“ čak i ako su smijenjeni ili ako na funkciji provedu makar jedan dan. Nije ograničeno ni koliko puta ista osoba može to pravo koristiti)

Elvir Padalović / BUKA

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.