Kusturici više novca nego svim ustanovama kulture zajedno

Vlasti Republike Srpske odlučile su da javnoj ustanovi „Andrićev institut“, kojim rukovodi Emir Kusturica, daju više novca nego svim ustanovama kulture u RS zajedno.

U Nacrtu budžeta Republike Srpske za 2019. godinu na poziciji transferi unutar iste jedinice vlasti planiran je novac za više različitih institucija i ustanova.

Između ostalog, transfer za ustanove kulture u idućoj godini iznosi 800.000 KM i manji je za devet odsto nego ove godine kada je bio 881.300 KM.

Istovremeno, „Andrićev institut“ iduće godine će imati na raspolaganju 50 odsto više novca nego ove godine. Budžet kojim će raspolagati Kusturica, koji će biti i savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, sa 600.000 KM u ovoj godini, povećava se na 900.000 KM u idućoj godini.

Da se ovoj ustanovi iz godine u godinu značajno povećavaјu sredstva pokazuje i Budžet RS za 2017. godinu kada je transfer za „Andrićev institut“ bio 350.000 KM.

Osim što je direktor „Andrićevog instituta“, Kusturica je direktor i „Andrićgrada“ u Višegradu koji je u većinskom vlasništvu njegovog preduzeća „Lotika“ Mokra Gora. Vlasnici „Andrićgrada“ su i Vlada Republike Srpske i opština Višegrad, ali Kusturica je direktor sa ovlaštenjima bez ograničenja.

Nakon što mu je lani utvrđen dug za poreze i doprinose od skoro 170.000 KM, te odobren reprogram, „Andrićgrad“ je ove godine u junu imao novi dug evidentiran u Poreskoj upravi RS od oko 30.000 KM.

Vlada Republike Srpske je u februaru prošle godine „Andrićgradu“ dodijelila kapitalni grant od 1.000.000 KM za finansiranje izvođenja radova na objektima parternog uređenja u „Andrićgradu“, a u sklopu druge faze realizacije tog projekta.

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS utvrdila je da to nije u skladu sa propisima.

Način dodjele sredstava granta na osnovu Zaključka Vlade Republike Srpske, nije definisan u članu 5. Uredbe o uslovima i kriterijumima za dodjelu namjenskih sredstava za razvoj turizma, kao jedan od načina dodjele, istakao je revizor u Izvještaju o provedenoj finansijskoj reviziji Ministarstva trgovine i turizma RS za 2017. godinu.

„Andrićgrad“ je u 2017. godini zapošljavao 46 radnika, ostvario je prihod od 2.034.797 KM, te godinu završio sa dobiti od 76.500 KM, podaci su registra akta.ba. Godinu ranije, odnosno 2016. godinu, „Andrićgrad“ je bio u gubitku od 270.285 KM.

Svjetlana Šurlan

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.