Novogodišnja muzička papazjanija na Crnogorskom primorju

Foto: Jugoslav Belada


Sevdah folk Halida Bešlića, turbo pop Jelene Rozga, nacional hip-hop Beogradskog Sindikata, Dino Merlin per se (na pola puta od popa do narodnjaka), do rok muzike Urbana i Rundeka, Partibrejkersa i grupe Psihomodo Pop, čine širok spektar/fazon/dijapazon žanrova i muzičkih subžanrova koji se nude posjetiocima novogodišnjeg slavlja/fešte/derneka u Herceg Novom, Kotoru i Budvi.

HERCEG NOVI

Uz uobičajeno skromniju produkciju i neodređenu koncepciju, Herceg Novi i ove godine miri naizgled nepomirljivo (redom 30., 31. decembra i 1. januara): Jelenu Rozga, Sergeja Ćetkovića, Riblju Čorbu i jednu zvjezdicu s PINK televizije koja je inače medij koji povezuje pomenute muzičare, mahom u populističkim ili čak kič emisijama. Novina je da novogodišni program u HN neće biti održan na gradskom trgu, nego u Omladinskom parku u Igalu, kako bi (eventualno) mogao da primi veći broj gostiju, kako javlja dnevnik Vijesti.

BUDVA

Vijesti takođe najavljuju muzičku turšiju u Budvi, ali za razliku od izuzetnog izbora prošle godine, koji smo na ovom portalu s razlogom hvalili, ove godine miješaju se “babe i žabe”: već 28. decembra kada počinje proslavljanje (a kako kome radovanje) nastupaju lokalni populistički rep bend Most Wanted, popularni kotorski hiphoperi Who See bez kojih izgleda ne može proći niti jedan značajniji hepening poslednjih sezona, te kontroverzni Beogradski sindikat, da ga nazovemo nacional hip-hop sastav iz Srbije.

Haaalid

29. decembar je posebno značajan datum jer se pravi presedan kada će trg ispred Starog grada odjekivati sevdah folk pjesmama Halida Bešlića (ako ne računamo nastupe diva kakve su Ceca i Lepa Brena), što je svakako merak za ljubitelje „kvalitetnije narodne muzike“, ali zabrinjavajuće zbog toga ko bi tek mogao zapjevati/zaklepetati/zaurlati sledeće (nove) godine; društvo Bešliću praviće Marija Šerifović sa svojim pop i kvazipop, a u poslednje vrijeme folkopop pjesmama.

Turski DJ Burak (ne čita se Burek) Yeter vrtiće svoje ultra komercijalne i, istovremeno, ultra besmislene hitove, dok će 31. decembra nastupiti velika regionalna zvijezda Dino Merlin, sa svojim produkcijski razmetljivim i efektnim pop hitovima, a aranžmanski na pola puta do narodnjačkog melosa. Iste večeri, kako pišu Vijesti, Jurica Pađen će sa svojim bendom Aerodrom pjevati ljubavne i druge pop-rok pjesme, a 1. januara uslijediće klasična rok svirka i to dosljednih rokenrolera Caneta i Antona iz benda Partibejkers, sa korijenima u bluz muzici, te pretenciozni balkanski rok grupe Van Gogh, koji su poznati po svojim šarlatanskim stihovima (ako ne računamo one ljubavne iz prvog dijela karijere dok su još imali dušu i smislene tekstove).

Doček NG u Kotoru

KOTOR

Za razliku od Budve čija je koncepcija “od svega po malo, za sve ukuse da se nađe”, Kotor je i ove zime profilisan i jasan sa programom i muzičkim konceptom – 31. decembra možemo slušati izvanrednu ekipu muzičara i rok stvaralaca, najprije Damira Urbana, potom Darka Rundeka sa njegovom odabranom ekipom (koja izvodi i pjesme iz vremena kultne grupe Haustor i one iz njegove solo karijere), preko pitkih pop-rok numera Bombaj štampe čiji je frontmen Branko Đurić Đuro, do žestokog sinjskog sastava M.O.R.T koji zatvaraju to veče.

Prvo veče Nove godine, dakle 1. januara u Kotoru nastupaju i lokalna bluz grupa Four Blues Divers, pomalo zaboravljena grupa Galija predvođena Nešom… hm, Nešom Galijom, te uvijek razudani i pouzdani Psihomodo Pop sa harizmatičnim frontmenom kakav je Davor Gobac. Na samom kraju nastupaju “perjanice CG alt. rokenrola” Autogeni trening, i time se zaokružuje program na kotorskom trgu koji nam se čini jedinim dobro osmišljenim i zaokruženim, nudeći kvalitet više i provod po mjeri, a ne zabavu/proslavu/terevenku po bilo koju cijenu.

Stereoart

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.