Kako je nakon jedne psovke Hercegovac pokrenuo uspješan posao u Ohaju

Ipak, kišna veče promijeniće način usluge i Krešin Vinoklet vinuti u posebno mjesto u Americi.

U Sjedinjenim Američkim Državama živi 84-godišnji Krešo Mikulić, Hercegovac koji je učestvovao u izradi američkih borbenih aviona (B-1) i helikoptera (Black Hawk). Bio je testni inženjer automobilske industrije, u mladosti se okušao kao gimnastičar i stolar, a ostatak života provesće u ulozi cijenjenog vinogradara, vinara i matičara Cincinnatija.

E sada postaje zanimljivo. Krešin otac u Hercegovini je imao malu vinariju pa je tako njegov sin stalno osjećao kapljicu iz djetinjstva. I počeo je malo po malo, trs po trs i došao je do velikog vinograda. Trenutno godišnje proizvede 200 hiljada litara vina.

Uz vinograd nalazi se i danas vrlo uspješan restoran Vinoklet. No, nije sve krenulo idilično, 80-ih je trebalo privući goste u restoran koji se baš i nije razlikovao od tadašnje konkurencije. Sve do jedne večeri…

Krešina ponuda steakova nije baš bila tražena onako kako je gazda očekivao. I oni koji su dolazili, nerijetko nisu bili zadovoljni procesom pečenja (ili nije bilo dovoljno, ili se pretjeralo).

Ipak, kišna večer promijenit će način usluge i Krešin Vinoklet vinuti u posebno mjesto u Ohiju. A priče ide ovako: jedna gošća nije bila zadovoljna pečenim steakom pa je kuhar ponovio, ali bezuspješno. I tada konobar odluči pozvati gazdu Krešu koji ide peći steak na svoj način, onako kako on smatra da je dobro. No gošća ni tada nije bila zadovoljna.

Ljutit Krešo u tom trenutku donese sirov komad mesa i kaže gošći: „Ma jeb.. se. Peci si sama“.

Danas je teško doći na red oko velike rešetke u posebnoj prostoriji ispod koje se nalazi drveni ugljen. Vinoklet je postao odlično posjećeno mjesto za one goste koji si same žele spremiti meso.

Izvor: Oslobođenje

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.