Nijedan policajac nije primio mito

Učestale kontrole učesnika u saobraćaju u zadnjih par mjeseci na banjalučkim ulicama, nagnale su mnoge vozače da postave pitanje koji je razlog čestih zaustavljanja i policijskih provjera. 

U redovima vozača se komentariše da kontrole ranije nisu bile toliko intenzivne, a da je ove godine mnogo više patrola koje ih zaustavljaju i provjeravaju.

S tim u vezi smo potražili odgovore u Policijskoj upravi Banjaluka, gdje smo dobili obrazloženje da policijski službenik prilikom vršenja poslova kontrole vrši zaustavljanje vozila nakon što je uočio prekršaj.

“Izuzetno, zaustavljanje se može izvršiti ako su aktivnosti policijskih službenika usmjerene na sprečavanje i otkrivanje prekršaja ili krivičnih djela koje nije moguće uočiti bez zaustavljanja vozila ili prilikom sprovođenja pojačanih mjera i aktivnosti iz oblasti kriminaliteta i javnog reda i mira”, rekla je portparol PU BL, Marija Markanović.

Ona je takođe napomenula da u slučajevima da policijski službenik postupi nezakonito – svaki građanin može podnijeti predstavku na nezakonito i neprofesionalno postupanje i ponašanje policijskog službenika:

1. U nadležnoj policijskoj stanici po mjestu prebivališta,

2. Pisanim putem Službi ministra,

3. Službi za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu,  (Bulevar Desanke Maksimović 4, 78000 Banjaluka)

4. Elektronskim putem http://www.mup.vladars.net/ index.php?vijest=policija& vrsta=zalbaMinistarstva unutrašnjih poslova Republike

Zanimljiv je podatak da od januara do danas nema evidentirano nijedno krivično djelo “Primanje mita”, dok je evidentirano jedno krivično djelo “Davanje mita” u kojem je građanin ponudio novac policijskom službeniku.

Izvor: banjaluka.com

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.