Druga zajednička speleospasilačka vježba timova iz Dubrovnika, Herceg Novog, Foče i Trebinja

U subotu 20.10.2018. u jami Bezdan, u rejonu sela Komani, u Konavlima, održana je speleospasilačka vježba. Organizator vježbe bili su članovi Gorske službe spašavanja Hrvatske, stanica Dubrovnik. Pored spasioca iz GSS stanice Dubrovnik u vježbi su učestvovali spasioci iz: speleološkog odsjeka Planinarskog društva Subra, Speleološkog društva „Ursus speleus“ iz Foče i Speleološkog društva „Zelena brda“ iz Trebinja. Cilj ove vježbe bio je provjera znanja i sposobnosti, kao i provjera koordinacije i brzine djelovanja spasioca iz najbližeg okruženja.

Vježba je započela u petak u 20h, u prostorijama GSS stanice Dubrovnik, u dubrovačkom naselju Medarevo. Održan je sastanak na kome su svi učesnici vježbe dobili detaljna upustva o mjestu nesreće, svaki učesnik je dobio mjesto u jednom od 8 timova i konkretne zadatke unutar tima, a zatim je zadužena oprema. U subotu u 8h, timovi su krenuli ka Komanima i jami Bezdan. U jamu je prvo sišao „povrijeđeni“, na dubinu od 125 metara, a zatim i ostali timovi. Nakon silaska u jamu i zauzimanja svojih pozicija, svaki tim je izradio sisteme za izvlačenje nosila na svom sektoru. Kada su svi bili spremni, izvlačenje je krenulo i uspješno završilo oko 16h.

Nakon završene vježbe izvršena je detaljna analiza. Svaki tim je podnio izvještaj o svom sektoru djelovanja i eventualnim problemamima sa kojima su se susreli. Ovaj dio je najvažniji dio svake vježbe, jer svaki spasioc na osnovu svog i iskustva drugih učesnika u vježbi unapređuje svoje lične sposobnosti, a cijeli tim se uigrava i postaje mnogo efikasniji. 

Generalni zaključak je da je vježba uspješno odrađena, da su svi spasioci na zavidnom nivou znanja i vještina. Svi timovi su djelovali koordinisano, iako sastavljeni od članova iz različitih gradova i organizacija.

Ovo je druga zajednička vježba timova iz Dubrovnika, Herceg Novog, Foče i Trebinja, prva je održana na Orjenu 2016. Odlučeno je da se ovakvi susreti češće organizuju, jer u slučaju realne situacije, u najbližem okruženju, ovi ljudi će biti prvi na mjestu nesreće.

Iz Speleološkog društva „Zelena brda“ vježbi je prisustovao petočlani tim: Dejan Janković, Dragan Janjić, Marko Ukropina, Darko Špec i Predrag Milošević. I opet, svaki put nakon zajedničkih vježbi, pored zadovoljstva nakon dobro obavljenog posla, javlja se i žal što se na nivou Republike Srpske ne pristupi ozbiljnijoj organizaciji Gorske službe spašavanja. Najčešći problem kod jedinica ove vrste u drugim državama je nedostatak obučenog kadra. Kod nas samo to i imamo i ogromni lični entuzijam članova spasilačkih timova koji se samoorganizuju i komuniciraju na ličnu inicijativu. Sistemska podrška se najčešće svede na obećanja i tapšanje po ramenu nakon zajedničkih vježbi sa drugim spasilačkim službama grada ili entiteta. Toplu vodu ne treba izmišljati, dovoljno je primjeniti model iz Srbije ili Hrvatske, u kojima je GSS organizovan i podržan od sistema. Stanice GSS-a su dobro organizovane, opremljene i uklopljene u sistem zaštite. Kod nas ostaje nada da će se ozbiljnije i konkretnije raditi u tom smjeru, jer ako u slučaju realne situacije shvatimo da sistem zaštite ne radi kako treba, posao neće valjati.

Više fotografija pogledajte na sljedećem linku.

Piše: Predrag Milošević

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.