Mudre izjave Patrijarha Pavla: Proći će sve, ali duša, obraz i ono što je dobro ostaje zauvijek

Patrijarh Srpski Pavle (svjetovno ime Gojko Stojčević. 11. septembar 1914 – 15. novembar 2009.) je bio 44. patrijarh Srpske pravoslavne crkve. Srpski patrijarh postao je 1990. godine, kada je na tom mjestu naslijedio patrijarha Germana. Pavle je bio na čelu srpske crkve tokom burnog razdoblja jugoslavenskih ratova 1990-ih.

 1. Čuvajmo se neljudi, ali se još više čuvajmo da i mi ne postanemo neljudi.
 2. Kada bih bio poslednji Srbin, pristao bih da nestanem, a da ne bude zločina. Pristao bih da nestane ne samo velika nego i mala Srbija i svi Srbi sa mnom, a ne bih pristao na neljudstvo i nečoveštvo.
 3. Čuvajte i neprijatelje svoje i molite se za njih jer ne znaju šta rade.
 4. Ne zaboravimo nikada da je zlo uvek kratkog veka i samo naizgled uspešno i blistavo. Zato na zlu, lukavstvu, prevari, ne treba zasnivati ništa, pogotovo ne život.
 5. Ne branimo se od tuđeg zla, zlom u sebi.
 6. Nema čoveka bez greha, niti bez dobrog dela.
 7. Mudrost bez dobrote prelazi u zloću, a bezazlenost bez mudrosti prelazi u glupost.
 8. Bog nas je stvorio ljudima i traži od nas da to i budemo. Nema takvih vremena u kojima to ne bi mogli biti i ne bi bili dužni da to budemo.
 9. Kada bi se svi držali ljubavi, ova zemlja bi bila raj. Ali kad bi se svi držali bar onog što je malo manje od ljubavi – jer, ljubav je veza savršenstva – kada bi se makar držali principa „što želite sebi, to činite drugima; što ne želite sebi, to ne činite drugima „, onda bi zemlja, ako ne bi postala baš raj, bila blizu raja.
 10. Smatram da smo za tragediju u Jugoslaviji odgovorni svi. Da su se u ovoj situaciji raspada Jugoslavije našli danas oni ljudi koji su je na miran, ljudski način, sporazumom stvorili 1918. godine, mislim da bi je oni i razložili na miran, ljudski način, sporazumom.

2 KOmentara

 1. Ovo je zanimljivo…kada pop govori o morali i etici ,covek se i moze sloziti.Radi se o univerzalnim vrednostima, dobroti, postenju isl.Ali,kada se dohvati politike (tacka 10) odmah zabrlja i sleti sa koloseka.Nisu svi isto odgovorni, i nije Jugoslavija bas nastajala na medu i mleku…Cak se i nije zvala Jugoslavija nego Kraljevina SHS,a onda svi oni atentati, diktature ubisttva.

 2. Puno je lakše biti mudrijašiti nego stvari sprovesti u djelo.Problem je u ogromnom raskoraku između teorije i prakse a SPC je školski primjer, većina njih se bavi svime osim religijom

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.