Kolumna – Koliko su „anonimne“ ankete zaista anonimne?!

Postoje mnoge stvari koje nas okružuju i koje mi zaista idu na živce a jedna od tih stvari je kada se stvari ne nazovu svojim pravim imenom i kada se o istima laže!

U ovoj kolumni želim da podelim nešto što mi se desilo juče i danas i sve te misli koje mi se trenutno vrzmaju po glavi…

Naime, juče dok sam čekao autobus na autobuskoj stanici u Novom Sadu da dođem malo kući u Kragujevac da poseti moje jer ih nisam video skoro dva meseca, zazvoni meni telefon. Pogledam u displej, nepoznat broj. Nisam neko ko se ne javlja na nepoznate brojeve i javim se na poziv. Sa druge strane poziva neki momak, lepo mi se predstavi i kaže da sprovodi anonimnu anketu za tržište mobilnih operatera. Meni pale roletne na oči istog trenutka. Kažem ja njemu lepo i kulturno da nisam u mogućnosti da pričam u tom trenutku jer sam na autobuskoj stanici i da čekam autobus. On meni kao „Pa čujem da je gužva. Da li možete da pričate kasnije, radimo do 9 uveče?“ Ja lepo kažem da ne mogu, da daleko putujem (laž sa moje strane, mogao sam ali nisam želeo da mu posvetim vreme jer svoje nisam dugo video i zaista mi se nije pričalo o bilo kakvim anketama). I mene momak lepo i kulturno pita da li bih mogao sutra popodne i ja kažem da sam slobodan i da nije problem. Kulturno mi se zahvalio i tu se razgovor završio.

I onda ja počnem da razmišljam o samom pozivu i o anketi. Pre svega ODAKLE MU MOJ BROJ?! Da li je VIP njima naložio da sprovedu istraživanje? Koliko ima tu pitanja koja su ZAISTA anonimna i ne zalaze u privatnost osobe koja je anketirana?

Ništa, odlučim ja lepo da se javim kada me ponovo pozovu i da prvo pitam odakle im moj broj, pa onda da kažem da postoje pitanja i na koja neću dati odgovore jer jednostavno ne želim…

Glavni razlog za moju odluku da učestvujem u anketi je taj jer vrlo dobro znam koliko je teško raditi u nekom call centru i koliko su to KRVAVO zarađene pare! Da ne pominjem da su te plate veoma često BEDNA MIZERIJA!

Zazvoni meni ponovo telefon malopre, opet nepoznat broj i ja se opet javim. Po glasu, rekao bih da je sada neki drugi momak u pitanju ali ae sad, nije to toliko bitno. Kulturno se predstavi imenom i prezimenom (koje ne mora da znači da je tačno jer odgovorno znam da za neke call centre se lažno predstavljaju da bi sačuvali privatnost svojih radnika) i reče ime firme koju sam istog trenutka i zaboravio. Pita on mene da li imam 5 do 10 minuta za anketu i ja pristanem ali sam ga odmah pitao odakle im moj broj, tj. da li im je moj operater dao i rekao da me pozovu i on meni odgovara sledeće, CITIRAM: „Nisu nam dali, naizmenično pozivamo brojeve sa ovim prefiksom (pozivnim brojem tog operatera).“ Meni nove roletne na oči.

Ko me zna dobro, zna da u mom mozgu imam guglove servere i da je moj mozak i previše analitičan i da je protok informacija u njemu nenormalno brz! Istog trenutka ja izanaliziram situaciju. Znači, ako pozivate naizmenično brojeve, koliko nepostojećih brojeva pozovete pre nego da naiđete na neki koji zapravo postoji, i koliko je tu vremena potrebno u ovoj lutriji da bi se neko javio, a da ne pominjem da neko pristane da učestvuje u toj anketi?! Kombinatorika je čudo, a verovatnoća je daleko manja nego da se dobije sedmica na lotou!

Ovo bi značilo da negde postoji baza podataka sa svim brojevima mobilnih telefona koja je očigledno dostupna javnosti! Tu se postavlja pitanje onda da li piše i neki lični podatak te osobe koja je vlasnik tog broja?!

Dalji razgovor između njega i mene je tekao ovako:

On: Koliko imate godina?

Ja: 31.

On: Da li ste broj uzeli u VIPu?

Ja: Da.

On: Da li ste Vaš telefon uzeli uz neki postpaid paket?

Ja: Da.

On: Da li Vam se telefon kvario pa ste ga davali u servis mobilnom operateru?

Ja: Da.

On: Da li su Vam vratili telefon?

Ja: Naravno da jesu!

On: Da li neko od Vaših članova porodice radi za nekog mobilnog operatera, za neku medijsku kuću ili se bavi novinarstvom?

Ja: Nije bitno!

On: Veoma je bitno ovo pitanje.

Ja: Ne želim da dam odgovor na ovo pitanje!

On: Ok, ništa onda, hvala Vam na Vašem vremenu!

Ja: Nema na čemu.

I tu se naš razgovor završio.

Dakle, istraživanje se radi o MOBILNIM OPERATERIMA, kakve onda veze sa njima imaju MEDIJSKE KUĆE i NOVINARSTVO?!?!?!

Neko sam ko zaista ne krije čime se bavi i šta radi u svom profesionalnom životu, ali KO SAM JA DA PRIČAM O DRUGIM LJUDIMA?! Ako moji članovi porodice žele da pričaju o svojim karijerama i o tome čime se oni bave, to je već njihov lični izbor i to je već na njima da li će reći ili ne!

Davno sam učestvovao u jednoj anketi koju su isto okarakterisali kao istraživanje tržišta za mobilne operatere da su kasnija pitanja bila vezana za banku koju koristim, vrstu mog bankovnog računa, itd. Ova pitanja NEMAJU NIKAKVE VEZE SA MOBILNIM OPERATERIMA i ova pitanja su PREVILIKO ZABADANJE NOSA U TUĐU PRIVATNOST!!!

Pre tri i po godine kada sam pisao svoj diplomski, morao sam dasprovedem i istraživanje kao praktični deo istog. Prva dva pitanja koja sam imao na spisku bila su kojeg su pola ispitanici i da selektuju grupu godina kojoj pripadaju koja je bila „od do“ varijanta. S obzirom na to da je ispitivanje sprovedeno preko guglovih formulara i da nisam stavio polja tipa ime i prezime, mesto prebivališta, e-mail adresa, broj telefona, broj članova porodice, obrazovanje, itd. ja o ljudima koji su popunili moju anketu nisam ništa znao, ali BAŠ NIŠTA! Anketa je tako napravljena da se sazna ono što je meni trebalo za moj diplomski i da se praktično ispita taj neki teoretski deo, a ne da ja zabadam nos u njihove privatne živote!

Problem kod najvećeg broja anketa je taj što ih možda oni predstavljaju kao anonimne ali oni već imaju neke naše osnovne podatke a kroz ta pitanja koja oni nama postavljaju samo im dajemo dodatnih informacija da te neke rupe neznanja popune a šta se posle radi sa svim tim podacima, ma ko će ga znati!

Moj vam je prijateljski savet da ukoliko vam se desi da vas pozovu iz bilo koje agencije za anketiranje, DOOOOBROOO povedete računa na kakva sve to pitanja odgovarate jer realno vi posle ne znate šta oni sve posle rade sa svim tim podacima!

Ono što lično ja mislim o ovoj temi je da sve te ankete, dobro, najveći procenat, nikako nisu anonimne i da treba da se pazimo jer prevara ima na svakom koraku, a pak ako vi želite da odajete ko zna kakve privatne informacije o sebi, pa to je već vaša stvar!

Marat M’saev Daan

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.