Ne štedite na sebi

Prijatelji, želim da vam dam jednu od najvažnijih novčanih instalacija:

Ne treba na sebi štedjeti!
​Kada pokušavamo da štedimo novac, prekidamo tokove novca koji nam dolaze, ograničimo sebe u mogućnosti daljeg rasta i želje da imamo više. Kao posledica toga – kanali se blokiraju, novac nam ne dolazi.

Kada naručujete u restoranu, kako čitate jelovnik?
​Na šta prvenstveno obraćate pažnju – na naziv i sastav jela koje volite ili njegovu cijenu? Sjetite se svog poslednjeg odlaska u restoran …

Shvatam da su mnoge od nas učili od djetinjstva da računaju svaku paru. Ali hajde da budemo iskreni: u trenutku kada, umjesto da birate najbolje, birate najjeftinije, tada sebe programirate na siromaštvo.

Imao sam situaciju. U decembru 2011., bio sam u jednom od najskupljih gradova na svijetu – Nici. Izlazeći iz aerodroma, uzeo sam taksi i pošao ​​u hotel. Cijela vožnja je trajala svega 7 minuta. Za to zadovoljstvo sam platio 90 (devedeset !!!) eura.

Vozeći se u automobilu, posmatrao sam brojač, i kosa na glavi mi se podigla zajedno sa mislima: a da zamolim vozača da zaustavi i izađem, poželjeo sam da pješačim – da udahnem slani vazduh Azurne obale, uživam u pogledu … i ništa što je bilo jedanaest sati noću, i što sam nosio težak kofer.

U tom trenutku sam prelijepo shvatio da sam bio suočen sa izborom da se “stisnem” ili da osjetim zadovoljstvo od toga što mogu sebi to da priuštim. Neću reći da je to bilo lako, ali sam izabrao drugo …

Uzgred, tog mjeseca sam zaradio 12 hiljada dolara. To je bio moj lični rekord u tom trenutku. Mislim da je takav rezultat dobijen, zbog mog izbora u Nici.

Preporuke da bude više novca:

Težite ka najboljem, od onoga što možete sebi priuštiti;
Ako je kupovina neizbježna (primjer sa taksijem), onda se opustite i uživajte u kupovini.

Jevgenij Dejneko
​Prevod teksta: http://www.transurfing-real.ru/2017/11/blog-post_122.html Prevela: Beba Muratović

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.