Med i mlijeko

I ovog septembra Bosnu i Hercegovinu su okupirali bageri, lopate, crvene i zelene vrpce, službene limuzine i po koji šator.

Naravno, lako je zaključiti da smo bili u izbornom septembru, koji nam nekako svake druge godine uljepša bar tih mjesec dana – bilo po broju postavljenih kamena temeljaca za fabrike, započetih popularnih infrastrukturnih projekata, povećanju plata i penzija i obećanja kako će nam od oktobra da teče med i mlijeko. Naravno, samo ako oni, koji to i obećavaju, dođu na vlast.

Zato se ni ovaj izborni septembar nije mnogo razlikovao od prethodnih, možda samo u nijansama. Ali te nijanse, koliko god da blijede bile, najjasnije govore koliko političari umiju da potcijene svoje birače. Jer, kako drugačije, osim poniženja, doživjeti scenu u kojoj svita sa skupocjenim odijelima i kravatama ponosno presjeca vrpcu za početak radova na postavljanju, ni manje ni više, nego prvog sloja asfalta.

Ili, kada se pola jednog naselja sjati na događaj koji u najavi govori – otvaranje ventila. Ili kada neki od kandidata za najviše državne funkcije podršku birača traži na događaju poput susreta beba.

Ili kada se, sve uz presijecanje vrpce, najavljuje početak uklanjanja naplatnih kućica u čiju nepotrebnu izgradnju su bačeni milioni.

Ali, ovo su samo kapljice u moru apsurda koji se za svake izbore serviraju narodu.

Od prethodnog jedino veće poniženje je ono kada narod svemu tome aplaudira i svoj glas daje upravo onima koji ih svjesno čine manje vrijednim.

Nedeljka Breberina / Srpskainfo

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.