Milion za smještaj predsjedničkih helikoptera

BANJALUKA – Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) potrošiće dodatnih 444.600 KM na adaptaciju objekata u Zalužanima pored Banjaluke, za potrebe Helikopterskog servisa Republike Srpske, iako je u istu svrhu već uloženo pola miliona maraka.

MUP je tender za sanaciju i adaptaciju jednog objekta raspisao krajem jula, o čemu je portal CAPITAL pisao u tekstu „MUP RS ulaže pola miliona u hangar za helikoptere“.

Ugovor za taj posao vrijedan 526.500 KM sa PDV-om zaključen je prije nekoliko dana sa preduzećem „Tigar“ iz Doboja, a koje u iduća tri mjeseca treba da adaptira jedan od objekata u Zalužanima za potrebe radnika i flote Helikopterskog servisa.

U međuvremenu je raspisan još jedan tender, takođe za adaptaciju objekata za iste namjene, vrijednosti 444.600 KM sa PDV-om. U pitanju je jedan objekat i portirnica.

Na oba objekta treba da se pored zemljanih radova, između ostalog, izvedu betonski i armirački radovi, montažno – bravarski, zidarski, izolaterski, limarski, fasaderski, bravarski, stolarski, podopolagački, molerski…

Osim ovih radova, neophodno je uraditi elektroinstalaciju, vodovod i kanalizaciju, ugraditi sanitarnu opremu, kotlovnicu i grijanje. Biće urađeni i sistemi za grijanje i hlađenje, kao i protivpožarna zaštita i video nadzor.

Zanimljivo je da je za prvi tender procijenjena vrijednost bila 450.000 bez PDV-a, te da je upravo tu cifru i ponudilo preduzeće „Tigar“, koje je i odabrano kao najpovoljnije. Pored te ponude bila je još jedna skuplja za 3.000 KM.

Direktor Helikopterskog servisa RS Boban Kusturić rekao je za portal CAPITAL da će ovim projektom biti obezbjeđen prostor za smještaj ljudstva, ali i svih helikoptera.

„To je veoma značajno i korisno. Lokacija u okviru kasarne Zalužani je idealna jer je letilište u pitanju, a pored toga nećemo imati više troškove iznajmljivanja prostora koji mjesečno iznose oko 3.000 KM“, istakao je ranije Kusturić.

Nedavno je Helikopterski servis promovisao novi višenamjenski helikopter „augusta 119“, koji je plaćen 9,4 miliona KM. Istaknuto je da će taj helikopter biti korišćen prije svega za medicinsku evakuaciju. Pored toga, servis će imati mogućnost da radi složenije stvari, imaće i opremu za gašenje požara, zatim opremu za rad sa specijalnim jedinicama policije i dizalicu koju do sada nisu imali.

Međutim, sve su češće optužbe u javnosti da se novi, ali i stari helikopteri nenamjenski koriste, uglavnom za prevoz najviših funkcionera Republike Srpske, posebno predsjednika Milorada Dodika kako bi u kampanji stigao na sve predizborne tribine Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

CAPITAL

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.