Patrijarh srpski Irinej u nedjelju će ustoličiti novog episkopa Dimitrija

TREBINJE │ Izabrani episkop zahumsko-hercegovački i primorski arhimandrit Dimitrija biće ustoličen u nedjelju, 23. septembra, u hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju.

Svetu liturgiju sa činom hirotonije od 9 časova služiće Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, uz sasluženje trojice mitropolita: crnogorsko-primorskog Amfilohija, dabrobosanskog Hrizostoma i zagrebačko-ljubljanskog Porfirija i više od 15 episkopa Srpske pravoslavne crkve, potvrđeno je za Radio Trebinje u Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj.
Dolazak Njegove svetosti patrijarha Irineja očekuje se sutra, u poslijepodnevnim časovima, a dočekaće ga episkop frankfurtski i sve Njemačke Grigorije i novoizabrani episkop ZHiP Dimitrije sa sveštenstvom i monaštvom naše eparhije.
U sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg sutra će se, u 18 časova, biti služeno svečano večernje bogosluženje sa činom narečenja.

Izabrani episkop Dimitrije, svjetovno ime Savo, rođen je 12. novembra 1976. godine u Cetinju.
Djetinjstvo je proveo na Svetom Stefanu, opština Budva, gdje živi njegova porodica. Osnovnu i srednju školu je završio u Budvi, a vojni rok služio je u Somboru i Užicu 1995/1996. godine.
U manastir Tvrdoš dolazi 2002. godine, a 2003. godine je zamonašen dobivši ime Dimitrije, po Svetom velikomučeniku Dimitriju. U čin jerođakona rukopoložen je 2004. godine na božanstvenoj liturgiji u hramu Rođenja Svetog Jovana Krstitelja i Preteče Gospodnjeg, na Orovcu-Trebinje. U čin jeromonaha rukopoložen je 2005. godine, na praznik Bogojavljenja, u hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju.
Diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu „Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog“ u Foči, 2012. godine. Kao tvrdoški jeromonah imenovan je za nastojatelja manastira Duži 2015. godine.
Sveti arhijerejski sabor, na svojoj sjednici od 9. maja 2018. godine izabrao je jeromonaha Dimitrija (Rađenovića), nastojatelja manastira Duži, za episkopa Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske. Na prijedlog episkopa ZHiP Grigorija, a Odlukom Svetog arhijerejskog sinoda, odlikovan je činom arhimandrita, 21. maja 2018. godine.
Izvor Radio Trebinje

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.