Svečanost povodom otvaranja „prvog sloja“ asfalta (VIDEO)

Da radovi na gradnji i rekonstrukciji puteva, saobraćajnica, vodovodne i kanalizacione mreže traju samo uoči izbora u Bosni i Herecegovini, odavno se zna. Mjesec pred izbore gotovo nema općine ili grada koju su zaobišli radovi, i to oni pod budnim okom političara, koji svečano presijecaju vrpce.

Neuobičajena svečanost prije nekoliko dana u Općini Breza. Kantonalni, općinski, mjesni i vjerski službenici presjekli su zelenu vrpcu. Time je u izuzetnoj atmosferi otvoren „prvi sloj“ asfalta na dionici lokalne ceste Breza – Prhinje. Šta kažu građani i vjeruju li da će dobiti uskoro i drugi sloj?

Očekujete li da će završiti posao do kraja?

„Pa ne vjerujem.“

„Bez riječi“.

Mislite li da će uskoro uraditi i drugi sloj?

„Ne mislim.“

„Sve se otprilike radi na taj način, prvo se postavi malo nešto, poslije tek nešto novo.“

„Nema više kamenja, nema deranja obuće i auta, ništa nema.“

U međuvremenu u sarajevskoj Općini Centar, također slavlje. Povodom završetka izgradnje biciklističke staze – organizovana revijalna biciklistička utrka. Pohvalila se Općina i završetkom treće faze gasifikacije naselja Kromolj i Poljine. Tačnije, otvoren je ventil. Svečanosti nisu protekle bez prisustva načelnika. Neizostavni su i radovi na putu.

Prije nekoliko dana Općina Centar ozvaničila je, kako kažu, početak radova na 1.000 metara rekonstrukcije saobraćajnice, između ostalog i na Nahorevskim brdima. Vrijednost projekta 180 hiljada maraka. Rok za završetak neposredno pred izbore.

Potporni zidovi, sanacije ulica, parkova, parkirališta – dominantne su teme na zvaničnim web stranicama gotovo svake opštine ili grada u Bosni i Hercegovini. Visoke temperature, frekfentan saobraćaj – ništa ovih dana ne može omesti brojne užurbane radnike na saobraćajnicama bilo kuda da krenete.

U Republici Srpskoj intenzivno se grade kružni tokovi. Poput onog u Opštini Istočno Novo Sarajevo. Dok s ovdje radovi privode kraju, u međuvremenu najavljen je početak radova na kružnom toku u Opštini Istočna Ilidža. No nije nedostajalo ni svečanosti prilikom otvaranja pojedinih.

Evo primjera iz šestog mjeseca ove godine:

„Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović svečano je otvorila novu kružnu raskrsnicu na ulazu u Prnjavor, u čiju je izgradnju uloženo 418.000 KM“.

Nakon što je prije nepune dvije godine svijet obišla slika svečanog otvaranja trotara ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine, evidentno je da su infrastrukturni projekti ostali na sličnom nivou. Političara i svečanih vrpci danas nema, iako su i uoči prošlih Općih izbora obećali, primjera radi, na gradilištima hidroelektrane Vranduk, termoelektrane Blok 7. Nema ih i nije ih bilo ni na autoputu. Jer u četiri godine gotovo da nije napravljen niti jedan kilometar.

Izvor i video možete pogledati na: N1

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.