Mata Hari

Prošao je čitav vijek otkada je streljački vod pogubio Matu Hari nakon što je osuđena za špijuniranje za Njemačku. Prva biografija o njoj je objavljena 1917. godine, samo nekoliko sedmica nakon njene smrti. Otada je ona bila tema 250 biografija i romana, a o njoj su se snimali filmovi i serije među kojima je najpoznatija verzija iz 1931. godine sa Gretom Garbo u glavnoj ulozi.

“Ona je bila kreacija od početka pa sve do samog kraja, lik u predstavi za koji je iznova pisala scenarije”, ističe Pat Shipman u biografiji o Mata Hari “Femme Fatale”. Njena potreba da spinuje priče o svojoj prošlosti joj je pomogla da postane ikona, jedinstveno oličenje seksa, glamura, intrige i opasnosti. No, upravo to je dovelo i do njene smrti u 41. godini života.

Potrebu za takvim ponašanjem Margaretha Geertruida Zelle je naslijedila od oca, Adama Zella, vlasnika prodavnice šešira u holandskom gradu Leeuwardne koji je obožavao svoj nadimak Baron. Adam je svoju kćerku Margarethu ohrabrivao da privlači pažnju kao što to radi i on. Razmazio ju je, ali njeno djetinjstvo je naglo prekinuto u ranim tinejdžerskim godinama kada su joj se roditelji razveli i majka umrla. Margaretha je živjela sa rođacima i upisala je učiteljski fakultet. No, zbog glasina da je imala aferu sa direktorom nju su izbacili sa fakulteta, a on je ostao na svom radnom mjestu.

Seks prodaje

Novac i ugled su joj bili prijeko potrebni i zato se Margaretha javila na oglas u rubrici “Usamljena srca” koji je objavio vojnik Rudolf MacLeod (39) na odsustvu. Margaretha, tada osamanestogodišnjakinja, upoznala je Rudolfa u Rijksmuseumu u Amsterdamu 1895. godine. Šest dana kasnije njih dvoje su objavili da su se vjerili. Međutim, uloga poslušne ženice nikako nije bila za Margarethu. Kada su se preselili na ostrvo Javu i Rudolf se vratio svojim vojničkim dužnostima bjesnio je zbog toga što se njegova mladenka interesovala za modu i tračeve.

Sa druge strane, činjenica da je u braku nije zaustavila Rudolfa u opijanju i flertovanju sa drugim ženama. Obožavao je njihovu djecu, sina Normana i kćerku Nonu, ali je verbalno i fizički zlostavljao Margarethu. Kada im je umro sin, s njim je došao kraj i njihovom braku. Godine 1902. Margaretha i Rudolf su se razveli. Starateljstvo nad Nonom je pripalo Margarethi, ali pošto nije imala novca morala ju je ostaviti kod svog bivšeg muža.

Leutar.net Mata Hari
Margaretha i Rudolf MacLeod, Foto: YouTube screenshot

Nakon razvoda Margaretha se preselila u Pariz i radila je kao umjetnički model i u cirkusu. Tada joj je prijateljica predložila da pokuša plesati u salonu pred bogatašima koji su cijenili umjetnost. Njena druga prijateljica joj je smislila ime Mata Hari, što na malajskom jeziku znači “oko dana”, “sunce koje izlazi” ili “zora” – i njoj je tada napokon svanulo. Postala je senzacija plešući, odbacujući jedan po jedan veo koje je nosila i ostajala potpuno gola ako se izuzmu ukras na glavi i oklop na grudima koji su bili optočeni draguljima. Tvrdila je da izvodi autentični javanski ples iz hrama tako da je publika bila ubijeđena da ne plaća da bi gledala striptiz, već da bi vidjela djelić religioznog rituala sa misterioznog Istoka.

Margaretha je ulogu Mate Hari dobro igrala i kada nije bila na pozornici. Novinarima je rekla da su njeni roditelji evropljani i da je rođena u Javi, a drugima je pričala da je kćerka plesačice u indijskom hramu.

“Mata Hari je oličenje poezije Indije, njene mističnosti, raskošnosti, slabosti i hipnotišućeg šarma”, svojevremeno su o njoj pisale novine “Le Journal”.

Leutar.net Mata Hari
Foto: YouTube screenshot

Ljepotica iz Pariza je putovala Berlinom, Bečom, Monte Carlom i Milanom. Nikada joj nije nedostajalo ljubavnika iz visokog društva, oni su uvijek bili tu da joj omoguće da zadrži stil života na koji je navikla. Kada je buknuo rat nije djelovalo potpuno nelogično to što joj je njemački konzul u Amsterdamu ponudio 20 000 franaka da ukrade francuske tajne. Ipak je ona govorila nekoliko jezika, putovala po Evropi i spavala sa mnogobrojnim oficirima, političarima, aristokratama i industrijalcima. Nije postojala bolja osoba od nje koja bi čula šta oni pričaju iza zatvorenih vrata.

Poslovna žena

Georges Ladoux, šef francuskog kontrašpijunskog biroa je predložio da Mata Hari špijunira za Francusku i ona je pristala, ne spominjući da je već prihvatila sličnu ponudu od njihovog neprijatelja. Ili je bila briljantno lukava ili glupo naivna. Većina ljudi koji su proučavali njen život tvrde da je bila naivna. Ona nije shvatala da će ulozi biti veći kada počne igrati ulogu špijunke. Rat nije bio igra i nastup kao što je ona mislila. Toliko je malo radila po pitanju špijuniranja da neki biografi sumnjaju da bi se ona mogla posmatrati kao špijunka.

“Ukoliko je zaista bila špijunka Mata Hari je sigurno bila jedna od najneobičnijih agentica na ovom svijetu”, napisala je o njoj Pat Shipman u knjizi “Femme Fatale”.

Ladouxu je slala nešifrovana pisma običnom poštom, otvorene telegrafe i stalno ga je zvala u kancelariju. Svuda su je prepoznavali i uvijek je bila u centru pažnje. Kako je takva žena mogla da bude uspješna špijunka i dvostruka agentica?

Leutar.net Mata Hari
Foto: YouTube screenshot

U februaru 1917. godine uhapšena je pod optužbom da je dvostruka agentica. Francuske vlasti nisu imale skoro nikakav dokaz, ali gubici te zemlje u ratu su bili toliko veliki da je zbog nacionalnog morala neko morao biti kriv. Tužilac Pierre Bouchardon se nije fokusirao na ono što je ona uradila, već na njen karakter – bila je liberalna, raskalašena, poznata u svijetu i sklona izvrtanju sopstvene prošlosti. Sve to ju je u doba mira učinilo slavnom, ali u ratu je bilo dovoljno da je zbog toga osude.

Decenijama kasnije Mata Hari se smatrala arhitepskom zavodnicom, đavolicom koja je dokazala da seksualno samouvjerene žene zaslužuju da budu kažnjene. Međutim, kritičari feminizma su rekli da je ona bila osoba koja je napredovala u muškom svijetu zato što je bila kreativna i dovoljno odlučna da uzme novi identitet. Danas, 100 godina poslije njene smrti i nakon 250 knjiga napisanih o njoj svijet još uvijek ne zna sve o pokretima i motivima Mate Hari. Njeni velovi i dalje padaju, ali ona i dalje draži ljudsku maštu.

Izvor: BBC

Priredila: Vesna Drakulič / LOLA

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.