Dr Perotić poklonila 460 knjiga trebinjskoj biblioteci

Dr Dubravka Perotić, specijalista dermatovenerolog, poklonila je danas 460 knjiga Narodnoj biblioteci u Trebinju.

Doktorica kaže da je riječ o dijelu porodične  biblioteke njenih i muževljevih roditelja.

„Otac  mog supruga bio je nastavnik srpskog jezika. Jedan mali dio je spašen od ratnih zbivanja. Moja želja je bila da im udahnem život, da dođu do čitalaca“, priča dr Perotić i dodaje da će knjige imati mnogo veću vrijednost u biblioteci nego u njenom domu.

„Imala sam odavno želju da poklonim ove knjige, a još prije deset godina sam počela o tome razmišljati i evo kockice su se sada poklopile. Možda podstaknem još nekog da isto uradi, ne mora ovoliki broj, jer i jedna knjiga je velika vrijednost i lijepo je da idu iz ruke u ruku i da žive tako što će ih ljudi čitati“, zaključuje doktorica.

Prema riječima Milosave Supić Vuković, direktora Narodne biblioteke Trebinje, velika je čast što je doktorica svoju ličnu biblioteku poklonila ovoj ustanovi.

„Riječ je o velikom broju knjiga različitih žanrova, raznih naslova. Uglavnom to je beletristika koja se inače traži u našoj biblioteci. Ima tu i stručne literature, istorijskih knjiga, monografija. Drago mi je što će srednjoškolci naći među ovim knjigama i onu literaturu koja je trenutno po njihovom planu i programu. Takođe, drago mi je što naši sugrađani prepoznaju  činjenicu da je naša biblioteka pravo mjesto za čuvanje ovakvih vrijednosti “, kazala je Supić Vuković.

Ona je dodala da u Narodnoj biblioteci Trebinje ima mnogo novina, raznih ideja od kojih su neke realizovane, a neke treba tek da budu.

„Trenutno organizujemo besplatan kurs iz informatike za osnovce, petog i šestog razreda za djecu iz ruralnih područja. Oni će imati kod nas mogućnost da nauče osnove informatike. U toku je i upis za kurs engleskog jezika po vrlo povoljnim cijenama. Poručili smo i preko 200 naslova novih najčitanijih knjiga. Mnogo je toga u planu“, rekla je direktor biblioteke.

Mirela Ćuk, knjižničar u ovoj ustanovi kaže da je broj čitalaca u ovoj godini, koji su učlanjeni u Narodnu biblioteku Trebinje oko 1500.

„Izjednačen je broj osnovaca i odraslih. To je negdje konstantan broj u posljednjih nekoliko godina. Odrasli najčešće traže beletristiku.“, kaže Ćuk.

Izvor: radiotrebinje.com

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.