Nikolina, Galina-Marija, Jelena… Ovi ljudi su za Dodika u zabludi, a bili su najbolji studenti, budućnost RS

Prvi put poslije dugo vremena Milorad Dodik je bio bio iskren. Bez laži, izvrtanja i obećanja, direktno u glavu je ozvaničio ono što svi znamo “Samo angažman u politici omogućava da realizujete svoje ideje. Možete da budete najbolji student ili najbolji stručnjak u nekoj oblasti, ali ako niste u sistemu vlasti, ako niste dio vlasti,sve je to zabluda,” rekao je Dodik.

 A u sistemu nije Galina-Marija Vukajlović koja a prosjekom 9,89 završila Filološki fakultet u Banjaluci, odsjek Ruski i srpski jezik i književnost, u oktobru 2017. godine. Proglašena je studentkinjom generacije. Tokom studija, bila je stipendistkinja Fonda dr Milan Jelić. Usavršavala se u Moskvi, te učesvovala na festivalima ruskog jezika. Danas, devet mjeseci nakon diplomiranja, ne uspijeva pronaći posao, te prodaje knjige na Trgu Krajine u Banjaluci.

U sistemu nije ni Jelena Kolonja iz Banjaluke koja je diplomirala sociologiju kao student generacije, a sada kao magistar socijalnog rada već sedmu godinu od tih priznanja ne može da živi.

U njenoj četvoročlanoj porodici niko ne radi, roditelji su bolesni, a otac borac prve kategorije. Teško i može da im pomogne, jer zaradi tek poneku paru. Nadala se da će bar na Fakultetu političkih nauka ispuniti obećanje i zaposliti je kao najboljeg studenta. Ipak, ni to se nije dogodilo.

U sistemu nije ni Bojana Petković iz Gacka koja je imala prosjek 9,8, ali joj to nije bilo dovoljno da obezbijedi mjesto na fakultetu na kojem su neki lošiji studenti birani da grade naučnu karijeru. Univerzitet, prosvjeta, javna uprava – za nju nigdje nije bilo mjesta. Ironijom sudbine, Bojana je danas, kao administartivni radnik u jednoj agenciji, angažovana da studentima na privatnim fakultetima pomaže da što brže i lakše dođu do diplome. Primjer Bojane, koja je na Filozofskom fakultetu u Istočnom Sarajevu sa prosjekom 9,8 bila, ne samo student generacije, nego i najbolja u dotadašnjoj istoriji katedre za filozofiju i sociologiju, možda na najbolji način oslikava odnos prema sjajnim akademcima koji, na kraju, državi ne trebaju.

U sistemu nije ni Nikolina Makivić, doktorand Sorbonne koja je čistom desetkom završila Tehnološki fakultet u Banjaluci. Kao najbolji student u istoriji fakulteta dobila je Zlatnu značku Nikole Tesle, ali ne i zaposlenje. Posla nije bilo ni u fabrikama i kompanijama širom zemlje. Zato je djelimično rješenje problema stiglo je od Vlade Ruske Federacije. Stipendirali su Nikolin odlazak u Moskvu da bi učila jezik. U tom periodu stigla je u ponuda sa banjalučkog fakulteta da odradi pripravnički – to je bilo kasno. Vlada Francuske već je izdvojila sredstva za master program iz fizičke hemije za nanonauku na prestižnom univerzitetu Paris Diderot.

„Ukoliko vas tamo prepoznaju kao talenat onad i ulažu u vas, što ovdje nije baš slučaj“, priča Nikolina Makivić.

Na Sorbonne je nastavila i doktorske studije. Uključena je u oblasti proizvodnje i unapređenja baterija, a projekat na kojem radi trenutno košta 100.000 evra.

„Strašno volim svoju zemlju i voljela bih da se jednog trenutka stvore uslovi da mogu da se vratim, ali kad god sam nešto pokušala bila sam zaustavljena i to me jako boli. Takođe, sad tokom doktorskih studija nemam nikakvu podršku iz Bosne i Hercegovine“, otkriva ona.

A da podrške neće ni biti, jer niko od ovih svestranih djevojaka nije u sistemu, jasno im je dao do znanja Milorad Dodik. 

Ovako je predsjednik RS napokon razbio iluzije svih onih studenata generacije koji su mislili da svojim radom nešto mogu da urade u ovoj zemlji.

U jednoj rečenici Dodik je objasnio Jeleni, Nikolini, Galini Mariji, Bojani i svim onim vrhunskim studentima koji su mislili da biti najbolji ili stručan donosi uspjeh ili bar posao, da ovdje ta priča ne pije vode.

On je uspio razbiti i onaj mali tračak nade.

Jer, sve je to zabluda, a spas je u sistemu vlasti među uhljebima i neobrazovanim ćupovima.

Izvor: Milovan Matić / Buka

7 KOmentara

 1. Tragičan i apsurdan rezon Milorada Dodika . Ali i ništa nivo. On se kandiduje u predsjedništvo BiH a tvrdi da ta država nema budućnosti.
  Srpski narod je u koliziji sam sa sobom , paradoksalan , zarobljen u prošlost … bez vizije i samodestruktivan

 2. „Nije Milošević kriv mi smo krivi, mi smo govna i on zna da smo govna i kad mu budemo dojadili on će da pusti vodu govna će da odu“ Svaki narod na svijetu ima svoje Miloševiće, Vučiće, Dodike ali pametni i moralno veliki narodi ne dozvoljavaju g…… da isplivaju na površinu. Očekivati od naroda koji skoro čitavu svoju istoriju luta, što bi komšije rekle „ko guske u magli“ da g….. ne dozvoli da isplivaju je gubljenje vremena. Ako to kao kolektiv nismo uspjeli za prethodnih 1000 godina slaba je šansa da će to dočekati i ova generacija. Nisu nama krivi CIA, Vatikan….. nego mi sami i bojim se da ćemo nastaviti tako i u budućnosti.Narod kome već deseti put obećavaju HE Dabar, Avione….radna mjesta i krezubi kreteni koji za par šnita pršuta i Lujin zmijski osmjeh prodaju budućnost svoje djece bolje i ne zaslužuju. Nije ovo od prekjuče ovako je najmanje od 91 i nikom to ne smeta samo što niko nije bio dovoljno bezobrazan da to i javno kaže i nije samo on, isto radi i „opozicija“ i svi se mi manje više pravimo blesavi dok se najgori među nama pišaju na glavu onim najboljim među nama i sve vičemo „Šaraj malo majstore“ nadajući da će nas zaobići i to najbolje potvrđuje da nas je većina bliže najgorima nego najboljima.
  Od ove tri dame on i njegovi su spasili jednu, ovu što ode u Pariz i ukopali druge dvije koje nažalost nisu završile fakultete koji se cijene vani. Na isti način smo u proteklih 1000 godina uspjeli otjerati najmanje pola našeg naroda pa tako u Turskoj živi oko6000000 Turaka koji su porijeklom Srbi, trećina Mađarske do Budimpešte ima naše gene….a i ovi što ratuju u Donjecku nam dođu rod i nastavićemo mi i dalje istim putem pa će ova rađati Francuze a ove dvije neće nikoga ni roditi jer neće dobiti posao i formirati porodice

  • Kommentar na mestu …cestitam!
   Ali cover i nije tako iznenadjen. Ovo je samo posledica samozavaravanja. Ovo kvazi drustvo se fokusira na irelevantne stvari, mitovi legende se uzimaju kao osnova za istinu , glorificiraju se primitivizam i prostakluk. Do savrsenstva je dovedena sustina prevare , a narod je poluobrazovan .
   Pricaju se backe, izrcu cunjenice , plasiraju gluposti.narod zamajava o npr Kosovskoj bitci br 2 , ruskim tajnim oruzjem …A iza ledja ili pravo u lice se servira mrznja prema drugima , filozofija plemena .

   Politicki establisment sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom je najvise odgovoran za moralni i ekonomski slom ….

   TUZNO!!!

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.