Manipulisanje našim narodom

U okviru analize problema manipulacije neminovno se mora postaviti pitanje o istorijskim uslovima manipulisanja našim narodom. Odgovor je uglavnom poznat – nizak stepen političke svijesti, nedostatak demokratskih tradicija, autoritarna svijest.

Da li je moguće da se kod nas eliminiše manipulacija kao politički metod osvajanja i očuvanja vlasti? Da li je moguće da se makar umanje njeni efekti?

Leutar.net Manipulisanje našim narodom

Osnovni problem instrumentalizacije naroda je začarani krug manipulacije. Kako sada stvari stoje, na izborima je skoro nemoguće pobijediti bez instrumentalizacije biračkog tijela. S obzirom na kratko pamćenje naroda, beskrupulozni manipulator se može dugo održavati na vlasti, uz pomoć demagoških parola i nacionalnih mitova. U tome se i krije opasnost, jer kada manipulator jednom dobije odriješene ruke, na osnovu legitimiteta na izborima, poslije ga je teško zaustaviti.

Borba protiv manipulacije zahtijeva stalno smanjivanje jaza između manipulatora i manipulisanih. To podrazumijeva, s jedne strane, institucionalno ograničavanje moći manipulatora, a s druge strane, jačanje otpora manipulisanih (kroz slobodne medije i informatička oruđa – internet i društvene mreže).

Postepeno razoružavanje manipulatora, uz naoružavanje manipulisanih sredstvima za samoodbranu, trebalo bi da dovede do demokratske ravnoteže u našem društvu. Tek tada će se završiti era nepodnošljive lakoće manipulacije narodom.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.