Srbija vs Njemačka: „Đaci ne smiju ni da pomisle…“

Učenica drugog razreda niške gimnazije „Svetozar Marković“ Lara Novak (16) vratila se nedavno iz Štutgarta, gdje je živjela mjesec dana i pohađala tamošnju školu.

Među najupečatljivijim utiscima koje je donijela iz Njemačke jesu oni koji se odnose na korišćenje mobilnih telefona.

„Učenici ne smeju ni da pomisle da koriste mobilni telefon za vreme časa ili malog odmora. Makar da učenik samo drži telefon u ruci, profesor je dužan da ga pošalje kod direktora i da mu oduzme telefon. Korišćenje mobilnih telefona dozvoljeno je samo u menzi, za vreme pauze za ručak“, rekla je Lara Novak agenciji Beta.

Lara Novak je imala priliku da boravi u Štutgartu zahvaljujući stipendiji koju je dobila na konkursu Udruženja Njemaca „Gerhard“ iz Sombora.

Kao stipendista bila je smeštena u jednoj njemačkoj porodici, a imala je obavezu da redovno pohađa nastavu.

„Većina predmeta se podudara sa našim, ali je generalno gradivo iz svih predmeta dosta lakše i drugačije organizovano. Učenici se sa gradivom upoznaju kroz nekoliko nivoa, koji se nadograđuju, ne moraju da uče detalje, već samo ono što je najosnovnije iz neke oblasti“, kazala je Lara Novak.

Ona je kazala da svi učenici, u školi u kojoj je bila, na početku školske godine dobijaju komplete knjiga koje moraju da vrate školi po završetku razreda.

Prema njenim riječima, atmosfera na časovima je opuštena, ali se i pored toga najveći dio školskih obaveza završi na časovima, tako da su učenici poslije škole slobodni.

„Najbolja ocena je jedinica, a najgora šestica, s tim što jedinicu retko ko ima. Učenik mora da bude vanserijski talenat za neki predmet da bio dobio jedinicu. Kada su jednom prilikom trebali da ocene svoj rad na času skoro svi učenici su dali sebi trojku ili četvorku. Kada sam ih pitala zašto nisu dali bolju ocenu, rekli su mi da bi tako samo lagali sebe“, izjavila je Lara Novak.

Ona je kazala da je veliko iznenađenje za nju predstavljalo i to što dječaci i djevojčice u školi u Štutgartu imaju odvojene časove fizičkog, a osim toga, dječacima mogu časove da drže samo profesori, a djevojčicama profesorke fizičkog.

„Razlika između naše i njihove škole je i u tome što oni imaju menzu u kojoj ručaju. Učenici koji žele mogu da se prijave da rade u menzi, a zauzvrat dobijaju besplatan obrok ili malu nadoknadu u novcu“, objasnila je Lara Novak.

Prema njenim riječima, stereotip je da su Njemci hladni i da nisu druželjubivi.

„Svi u školi su me odlično prihvatili, bili fini prema meni i hteli da se družimo. Iznenadilo ih je to što dobro govorim nemački, jer su prethodnih godina imali na razmeni decu iz drugih evropskih zemalja, koja su slabo govorila nemački pa su se teško sporazumevali“, rekla je Lara Novak.

Kako je kazala, zahvaljujući druženju sa vršnjacima iz Štutgarta bila je u prilici da obiđe grad i tamošnje muzeje i znamenitosti, i da znatno unaprijedi znanje njemačkog jezika, što je bio i glavni cilj njenog odlaska u tu zemlju.

„Srednjoškolci u Nemačkoj izlaze u kafiće kao i mi u Srbiji, ali mnogo više vole da šetaju parkovima ili gradom. Razlikuju se i po tome što u kafiću niko ne drži telefon u rukama, svi pričaju sa društvom“, istakla je Lara Novak.

Ona je kazala da velike kulturološke razlike postoje i između naših i njemačkih porodica.

Svi članovi porodice su, dodala je, uključeni u poslove po kući i svi se trude da učine sve što je u njihovoj moći da bi olakšali zajednički život.

Izvor: b92

Dodatak (Komentar na vijest sa najviše ocjena):

Ja sam bio pre 2 godine u Nemackoj i evo priča koje sam čuo tamo a tiču se škole:

1. Ako učenik ne dođe na početak časa razredni zove policiju i za pola sata policija dolazi na vrata stana (kuće) da vide šta se desilo s djetetom (da mu se nije nešto desilo, da nije otet usput i sl). Nema neopravdanih izostanaka.

2. Djeca ne kupuju knjige već ih nasljeđuju od prethodne generacije. Zabranjeno je šaranje i uništavanje knjiga. Svaka knjiga ima pečat grada i škole kao i ime i prezime ko je koristio knjigu i njegov potpis. Postoji samo jedan izdavač knjiga za čitavu Republiku.

3. Djeca ne rade nikad kontrolni i ne ispitiju se ponedeljkom da ne bi imali stresan vikend.

4. Ko završi prvi zadatak može da se posluži bombonama.

5. Postoji rad pored škole kada učenici s nastavnicima kupe suvu travu. Ako svi imaju bicikl onda svi idu biciklom, a nastavnik je na čelu kolone.

6. U srednjoj školi učenici dobijaju platu kada su na praksi koja se kreće od 700-900 evra u zavisnosti od godine i vrste škole.

7. Škole izgledaju besprekorno čisto.

8. Kao i država tako i škole čista suprotnost našima.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.