Obrazovanje za političare sa posebnim potrebama

Naša je država sasvim posebna jer je partijska knjižica važnija od đačke, a političari su osobe sa posebnim potrebama – potrebama da imaju diplomu po svaku cijenu.

Obrazovanje ima u korijenu riječ obraz, ali kod nas se često dešava da diploma kao dokaz obrazovanja nema nikakve veze sa obrazom. Naime, diploma, kod nas se može steći običnim i neobičnim načinom. Obični način koji je uveliko prevaziđen i zastario, nedemokratski, podrazumijeva redovno školovanje, gdje poslije mnogo godina učenja, osoba koja je pametna, uporna, vrijedna, dobija diplomu, pa potom stekne položaj.

Neobičan, odnosno moderan, demokratski način, sticanja diplome je skroz suprotan i karakterističan je za poseban soj (ljudi?) – političare. Naime, oni prvo steknu položaj, pa potom dobiju diplomu, odnosno period sticanja diplome je kratak – vrlo kratak – najčešće se to dešava preko noći, što je potpuno razumljivo, jer danju, žrtvujući se, oni vode računa o narodu, a noću o sebi, to jest o sopstvenom obrazovanju. Zbog toga je naša država posebna, sasvim posebna, jer je partijska knjižica važnija od đačke, a političari su osobe sa posebnim potrebama – potrebama da imaju diplomu po svaku cijenu. To opet ima za posljedicu da oni sa đačkom knjižicom čekaju na birou, a oni sa partijskom rade u birou.

Kada je već o položajima riječ i tu je naša država posebna, sasvim posebna jer su političari spremni da sopstvene položaje brane svim sredstvima, ne žaleći ni tuđe živote, što je samo nastavak tradicije, jer su neki drugi Srbi, prije stotinak godina, položaje takođe branili svim sredstvima, ne žaleći ni sopstvene živote.

Sve ovo je potpuno razumljivo jer uz visok položaj ne ide niska diploma, a pošto uz visok položaj ide i visoka plata, nije čudo što imamo poplavu i doktorata. Zbog toga je naša država, posebna, sasvim posebna, jer sve države imaju diplomatiju, a naša ima i diplomaniju.

Zaključak je da je naša država posebna, sasvim posebna, jer samo kod nas postoje dvije kategorije ljudi: Oni sa obrazovanjem i diplomom i oni sa diplomom bez obrazovanja. Prva kategorija odlazi u inostranstvo zbog boljeg života, druga ostaje ovde zbog boljeg života.

Ljubiša Spasojević

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.