Zdravo, ja sam Nevena

Zdravo, ja sam Nevena. Nevena Lalić, od oca Zorana i majke Borke. Rođena sam posljednjeg dana u mjesecu januaru, 1988. godine. U ranim godinama sjećam se samo Zorana. Vođen, za njega ispravnom ideologijom, stradao je u ratu, stvarajući Republiku Srpsku. Istu ovu Republiku, koju danas napuštaju svi oni, koji nemaju njegova uvjerenja.

Zdravo, otac mi je Zoran. Zoran je volio Nevenu i napustio je, da bi otišao da gradi ovu Republiku. Mislila sam da njegovu žrtvu ne cijeni niko. Razuvjerila me je jedna žena, medicinska sestra, puna zahvalnosti jer njena djeca danas žive. Zahvalna sam joj na tome. Zoran je žrtvovao svoju djecu, da bi djeca ovih što nas vode mogla da žive. Žrtvovao ih je tako što je poginuo, misleći na njihovo bolje sutra. Nisu mu se ispunila očekivanja. Zahvalni mu nisu.

Zdravo, ja sam Nevena i više puta sam izbjegla smrt, jer je majka voljela oca, a on je volio državu. Četiri puta sam bila raseljeno lice. “Došljo”, čak i “došljama” koje su prije mene došle.  U odnosu na mene, imali su prednost. I danas je tako. Nevena je završila fakultet, osamostalila se, kako bi olakšala život sebi i svojoj majci. Neveni nikada niko ništa nije dao, morala je sama da se bori. Nevena je profesor psihologije koji nema puni fond časova, pa novac sebi obezbjeđuje tako što čisti jedan lokal, a u drugom konobariše. Sluša prazne priče, dobija nepristojne ponude, stranački je lobiraju, pokušavaju „dobro“ da je udaju.  Ona odbija. Nevena nije žrtva i neće to nikada biti. Zoran je od sebe napravio žrtvu da Nevena danas, ne bi to bila. I neće.

Zdravo, ja sam Nevena i važan mi je otac. Važna mi je ova država, jer je njemu bila važna. Ne želim da odem i da opet budem “došljo”. Želim da imam ono što imaju i vaša djeca. Hoću da imam prednost. Ne onu prednost, koju ste pravilnicima uredili tako da izgleda kao da ste mislili na nas. Hoću da imam prednost kao vaša djeca.

Zdravo, ja sam Nevena i Nevena u ovome nije jedina. Ima nas mnogo.

Piše: Nevena Lalić / micromreza.com

1 Komentar

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.