Znamo li koliko vrijedimo?

Jedan poznati govornik započeo je svoj seminar tako što je podigao ruku u vis u kojoj je držao novčanicu od 100 dolara. U prostoriji je bilo oko 200 tinjak ljudi.

Pitao je: „Ko želi ovu novčanicu?“. Sve su se ruke podigle u vazduh. Nastavio je: „Ovih sto dolara dobiće neko od vas, ali prvo Vam želim još nešto pokazati“. Zgužvao je novčanicu, a zatim je upitao; „Da li još uvijek želite ovu novčanicu?“

Sve su ruke i dalje bile u vazduhu. Zatim je nastavio: „A kad napravim ovo?“, bacio je novčanicu i cipelama je utrljao u prljavi pod. Podigao je novčanicu. Bila je zgužvana i skroz prljava. „Dobro, ko sada želi ovu novčanicu?“, još uvijek su sve ruke bile podignute u vazduh, svi su i dalje željeli novčanicu.

Onda je govornik rekao: „Dragi prijatelji, upravo smo naučili jednu vrlo vrijednu lekciju. Što god da sam napravio sa ovom novčanicom, vi ste je i dalje željeli, jer ona ni u jednom trenutku nije izgubila svoju vrijednost, u svakom trenutku je vrijedila sto dolara. Često nam se u životu dešavaju situacije da nas neko odgurne od sebe, da padnemo nisko, da se osjećamo kao izgužvani papir ili bačeni u blato. To su jednostavno činjenice iz našeg svakodnevnog života, ponekad se osjećamo kao da ne vrijedimo ništa. Bez obzira šta vam se dogodilo u životu, ili će se tek dogoditi, vi nikada nećete izgubiti na vrijednosti. Bili prljavi ili čisti, izgužvani ili ispeglani, vi ste i dalje vrijedni za sve one koji vas vole više od ičeg na svijetu. Naši životi ne vrednuju se prema onome šta radimo ili koga poznajemo, već prema onome što jesmo. Vi ste nešto posebno, ne zaboravite to. Brojite svoje uspjehe, a ne probleme i zahvaljujte na svakom događaju. Nikada ne oklijevajte isprobati nešto novo i uvijek imajte na umu – jednostavni ljudi sagradili su Nojevu barku, a stručnjaci Titanik“.

Blog Ornela Šare

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.