Profesor komadom papira djeci objasnio kako funkcioniše svijet

Profesor je podijelio papire i rekao učenicima da ih izgužvaju. Koš za smeće stavio je ispred katedre.

“Zadatak je jednostavan. Vi predstavljate stanovništvo ove zemlje. Svako ima šansu da se obogati i uđe u višu klasu. Kako biste to postigli, samo trebate zgužvani papir ubaciti u kantu za smeće, a da se ne ustajete” objasnio je učenicima.

“To je nepravda”, odmah su se pobunili učenici u zadnjim klupama. Vidjeli su kako učenici u prednjim redovima imaju puno veće šanse.

Učenici su gađali i, kao što je i bilo za očekivati, većina (ali ne svi) učenika iz prvih klupa je pogodila. Samo nekolicina iz zadnjih redova je uspijela pogoditi kantu.

“Što ste bili bliže kanti, šanse su vam bile veće. Tako u stvarnom životu izgleda povlaštenost”, istakao je profesor.

“Jeste li primijetili kako su se na nepravdu bunili samo oni u zadnjim klupama? Sa druge strane, oni u prvim klupama nisu uočavali koliko su povlašteni. Sve što su vidjeli je metar i po između njih i cilja”, rekao je profesor.

“Vaš posao, kao učenika koji imaju privilegiju primiti obrazovanje, je da budete svjesni svog povlaštenog položaja. Vaša povlastica je obrazovanje da date sve od sebe i postignete velike stvari. A da pritom uvijek imate na umu i da se borite za prava onih iza vas koji nisu bili toliko sretni”, zaključio je profesor.

1 Komentar

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.