Pomozimo „Zavodu za zapošljavanje“

Kako bi se olakšao posao Zavodu za zapošljavanje RS Vlada je donijela odluku da se nezaposleni koji ne traže posao do kraja godine izbrišu sa evidencije  Zavoda. 

Način kako je ova poruka plasirana na pojedinim medijima sugeriše da problem nije to što posla u RS nema, nego što pojedinci neće aktivno da ga traže i to preko, ni manje, ni više, nego Zavoda za zapošljavanje RS.

U iskrenost i istinitost ovih poruka povjerovati mogu samo djeca domaćih funkcionera koja na evidenciji ovog zavoda nisu provela ni dana i koje je dobro plaćeni državni posao čekao i prije nego što su završili školovanje.

Mi ostali koji smo godinama čamili po njihovim šalterima dobro znamo, tj. uopšte ne znamo niti jednog čovjeka koji zahvaljujući ovom zavodu našao posao.

Ja sam lično na njihovoj evidencije proveo najboljih petnaest godina svog života, a da mi nisu ponudili ama baš nijedan posao, iako sam prilikom popunjavanja formulara napisao da sam zdrav i snažan i da ću prihvatiti svaki posao koji mi ponude. Redovno sam se javljao na njihove šaltere i odazivao na njihove obuke, na kojima sam naučio kako da napišem SV i kako da držim ruke prilikom razgovora sa potencijalnim poslodavcem.

I tako sam se ja redovno javljao, edukovao i čekao, ali poziv iz Zavoda nikad nije stigao. Mjesec za mjesecom godina za godinom i kad se sve sabere petnaest godinica prijatelju moj.  Ali hvala Bogu svakoj muci dođe kraj pa se nakon mnogo pokušaja i ja zaposlih, ali naravno ne zahvaljujući Zavodu, i u 43. godini života već sam skupio šest godina staža, u to je uključena i godina ratnog.

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje sam ispekao zanat aktivnog, pasivnog, poniženog i strpljivog tragača za poslom i zato smatram da sam elokventan da ovoj temi nešto i kažem.

Zato svim onima koji pokušavaju da se zaposle iz vlastitog i iskustva čitave armije nezaposlenih u RS mogu da poručim da tražili ga aktivno ili pasivno posao preko Zavoda za zapošljavanje nećete dobiti.

Ovakvom kakav jeste Zavodu bi nabolje pomogla promjena  imena u ono što on ustvari jeste „Zavod za evidenciju nezaposlenih“ i ništa više od toga.

Saša Kljajić / BUKA

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.