Djeca su siromaštvo

Dragi ministri, političari, predsjednici i ostali… je l’ vam žao majke koja cijelu noć razmišlja šta će djeca ujutro da jedu? Je l’ znate da postoje roditelji koji obole od teškog života, dok narod komentariše „što je toliko rađala“? Da li je moguće da nema posla za oca sedmoro djece i da su majke krive jer „toliko rađaju“?

Djeca ne žele da idu u školu zato što ih druga djeca ismijavaju, jer su siromašni. Zamislite kroz šta prolazi dijete koje se stidi jer nema. Svake godine objavljujete zvanične podatke koliko djece napušta školu zbog siromaštva, ni ne krijete da vas nije briga. Dok se vi, koji ste za to odgovorni, brinete ko je prešao u koju stranku i šta je bilo prije 25 godina, djeca umiru od gladi.

Po Zakonu o dječijoj zaštiti Republike Srpske dječiji dodatak od 35 KM dobija drugo i četvrto dijete do 15 godina. Je l’ znate da po tom zakonu prvo dijete u porodici i svako sljedeće nakon četvrtog nema podršku države? Znate, vi ste ga i donijeli.

Tako se podiže natalitet u zemlji koja godinama bilježi negativan prirodni priraštaj. Nije dovoljno donijeti paket hrane, šporet ili krevet pred izbore i sve to zabilježiti kamerom. Tim porodicama treba sistemska podrška, a ne paket hrane.

Višečlane porodice su najveće bogastvo koje ova država ima, međutim nadležne nije briga. Živimo u državi u kojoj djeca nisu bogatstvo, nego siromaštvo i državi u kojoj su upravo gladna djeca dokaz da nadležne nije briga za povećanje nataliteta.

Tanja Vukomanović

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.