Woodstock

UNITED STATES - AUGUST 01: Woodstock 1994- the 25th anniversary of the original Woodstock Festival of 1969 (Photo by The LIFE Picture Collection/Getty Images)

Woodstock je naziv za koncert koji se dogodio 15.08.1969. godine i trajao 3 dana, a okupio je mnogobrojne hipije.

Kolektivni izlet na farmu Maxa Yasgura (50-tak kilometara udaljena od predviđenog Woodstocka; alternativna pozornica budući da se prvobitna lokacija pokazala premalim mjestom za brojne učesnike). Neočekivani događaj cijele jedne generacije: od očekivanih 200-tinjak hiljada posjetilaca brojka je narasla na nevjerovatnih 450-500 hiljada, dok je još dvaput toliko ostalo na zakrčenim prilaznim putovima (50 kilometara u krugu je saobraćaj bio paralizovan). Organizator, 25-godišnji Michael Lang, možda je i mislio nešto zaraditi, ali vidjevši koliko ljudi pristiže i kakve se sve poteškoće mogu proizvesti proglašava festival besplatnim iako je ulaznica na početku bila 8 dolara na dan.

Woodstock nije bio puki rock festival kakvih je tog ljeta bilo širom Amerike: tamo se odlazilo iz uvjerenja i iz protesta. I to u velikom broju. Morala je reagovati i vojska osiguravajući prolaz znatiželjnima, ali i prevoz učesnika helikopterima do bine, nužnu medicinsku pomoć te hranu i vodu. Ali, ukupno gledajući, strahu nije bilo mjesta, Woodstock naciji je jedino „prijetio“ oblak dima marihuane brojnih učesnika, te kiša. U tolikoj gomili bilo je sasvim jasno da je sigurnost ugrožena; tu je bilo nekoliko stotina hiljada ljudi, vjerovatno i cijeli milion, tri dana muzike, ljubavi, mira, a sve bez ijednog ozbiljnijeg incidenta. Nikad se ništa slično nije dogodilo u istoriji čovječanstva. Samo pet osoba je umrlo (troje od predoziranja, jedna od pucanja slijepog crijeva, dok je jednog usnulog tinejdžera pregazio traktor), ali su tokom tri dana rođene tri bebe. Tu se dogodio vrhunac zanosa i protesta cijele jedne generacije…

Posljednji je na binu izišao Jimi Hendrix. Bio je to četvrti dan slavlja – 18. avgust 1969., 8. 30 ujutro. Dva sata kasnije nadahnuto je odsvirao američku himnu pred (preostalih) 40. 000 najizdržljivijih.

Sve što se kasnije događalo ostalo je u velikoj sjeni Woodstocka…

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.