Srpska viteška nadmetanja “Dušanov mač, Stefanov štit“ okupila preko 150 učesnika

U okviru projekta “Povratak tradiciji – ćirilična kultura i tradicionalne igre” uz podršku Republike Srbije, Književno udruženje “Susret” danas je na bazenu Bregovi organizovalo manifestaciju tradicionalnih srpskih viteških nadmetanja “Dušanov mač, Stefanov štit“, koja je okupila 150 učesnika.
Ideja je bila, kažu organizatori, da se na jednom mjestu prikažu viteška nadmetanja iz vremena cara Dušana – skok u dalj, bacanje kamena s ramena i potezanje konopa.

Milana Babić predsjednik književnog udruženja “Susret“ istakla je da imamo istoriju sa kojom možemo da se dičimo i da idemo u pravcu očuvanja naše kulturne i duhovne tradicije.
„Dvije velike ličnosti srpske istorije, car Dušan silni i despot Stefan Lazarević odabrani su ne samo s toga što su velike ličnosti srpske istorije, nego što su dva simbola onoga što Srbi mogu da budu u teškim okolnostima“, zaključila je Babić.
Šef Konzularne kancelarije Generalnog konzulata Republike Srbije Banjaluka sa sjedištem u Trebinju, konzul Radoslav Ilić, prilikom otvaranja rekao je da ovaj naziv nije slučajno odabran jer vitezovi su kroz svoju istoriju poznati kao najodaniji sljedbenici i pripadnici svog naroda, ne žaleći sebe bili spremni da se žrtvuju za slobodu i čast.

„Svojim viteštvom, hrabrošću, znanjem, umećem, uspeli su da odbrane najviše interese svog naroda, a mi danas prisustvujemo manifestaciji gde će vitezovi pokazati svoju sposobnost u sportskom nadmetanju, ali i u tome kakav primer mogu dati mladima kojih ovde na svu sreću ima znatno više od onih koji su zašli u ozbiljne godine. To je dokaz da Trebinje, istočna Hercegovina i Republika Srpska, srpski narod, ima perspektivu kroz ovakvu mladost“, istakao je Ilić.
Zapažene rezultate postigli su mnogi predstavnici trebinjskih sportskih timova, a posebnu atrakciju predstavljali su članovi Karate kluba „Ravangrad“ iz Sombora.
Takmičenje u potezanju konopca pokazalo je koliko imamo kvalitetnih timova u cijeloj Hercegovini, a najbolji su bili „Srpski sokolovi“ iz Nevesinja.
Da je prepoznata veličina ove manifestacije svjedoči i to što je poznati umjetnik Olivera Milunović na svili uradila likove cara Dušana i despota Stefana Lazarevića.

U zabavnom dijelu programa učestvovala je etno grupa „Simonida“ iz Nevesinja i učenici trebinjskih škola.
Manifestaciju je organizovao Književno udruženje „Susret“ Trebinje u saradnji sa JU „Trebinjesport“ i „Bazeni“, uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Srbije -Uprave za dijasporu i saradnju sa Srbima u regionu.

Izvor: Radio Trebinje / M.I.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.