Nevesinje: Biljana Ristić i Velibor Šipovac priredili veče poezije i proze

Biljana se poslije brojnih likovnih izložbi, predstavila drugom knjigom poezije „Senke i snovi“, a Velibor zbirkom priča „Tragovi“.

O knjigama su govorili nastavnica Silvija Žerajić i profesor Momčilo Golijanin. Gost večeri bio je istaknuti pjesnik Novica Telebak Teni, koji je po prvi put nevesinjskoj publici govorio pjesmu „Kanada je to“.

Da li slikala ili pisala Biljanina početna stanica je Nevesinje, i uglavnom svoje izložbe i promocije započinje u rodnom gradu.

Za sebe kaže, živi da bi slikala, a slika da bi živjela. U njenom kistu živi i rađa se poezija koja teče i ispisuje stihove i rime.

Nastavnica Silvija Žerajić naglasila je da je Biljanina veza sa zavičajem jako čvrsta i da nije slučajno što je upravo svoju novu zbirku pjesama predstavila baš u svom rodnom mjestu.

Foto: Radio Nevesinje
  • Sigurna sam da će Biljana u svojim budućim pjesmama bojiti svoj i naš život istinom i ljepotom, snagom i optimizmom – navela je Žerajić.

Velibor Šipovac pojasnio je da sadržaj, kako glasi i sam naziv knjige, su tragovi iz prošlosti, sadašnjosti i oni tragovi za budućnost.

  • U pričama sam istakao sve ono što se dešavalo našim precima, kroz seobe, kroz tursko, austougarsko i komunističko vrijeme. Tragao sam za poimanjem života i smrti, a to su vječite i neiscrpne teme – rekao je Šipovac.

On je dodao da je u svom kazivanju nastojao da čitaoci spoznaju pouku i poruku, a to su ljubav, vjera i Bog u svakom segmentu čovjekovog postojanja.

Profesor Momčilo Golijanin rekao je da je vjera ta koja se kao zlatna nit provlači kroz sva piščeva pripovijedanja.

  • Čovjekova vjera u Boga je osnov njegovog pripovjedanja, i ove priče u čitaocu bude nostalgična sjećanja na prošlost, na pretke, na ljepotu patrijahalnog hercegovačkog života, prevashodno seoskog doma i pozivaju na međusobno praštanje i pomaganje – istakao je Golijanin.

Sinoćnu veče uljepšala je mlada violinistkinja Marija Pejičić koja se predstavila sa dvije muzičke numere „Ti si mi u krvi“ i „Bojarka“.

Izvor: Radio Nevesinje

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.