Trebinje – blistavi dragulj Hercegovine

Najjužniji grad Republike Srpske poslednjih godina postao privlačna destinacija za mnoge turiste. 

TREBINJE više nije samo „usputna stanica“ u koji se nakratko svraća da se na putu do Jadrana popije kafa u hladu čuvenih stoletnih platana. Dučićev grad raskošne lepote, bogat kulturno-istorijskim spomenicima, već desetak godina je pravi turistički hit, mesto odmora za desetine hiljada turista iz regiona i sveta.

Leutar.net Trebinje - blistavi dragulj Hercegovine

Istinski dragulj Hercegovine, smešten podno Leutara, čija „patina“ i gostoprimstvo ljudi opijaju, turistima nudi mnogobrojne sadržaje – prelepo staro gradsko jezgro, muzeje, spomenike kulture, istorijske znamenitosti, manastire, vinarije, bazene, kupališta, jedinstvenu pijacu sa mnogobrojnim autohtonim hercegovačkim gastronomskim proizvodima i, od prošle godine, jedan od najvećih akva-parkova na Balkanu. Zato i ne čudi što je u Trebinju prošle godine ostvareno više od 70.000 noćenja.

Ove godine, po rečima Marka Radića, direktora Turističke organizacije, grad na Trebišnjici je već za prvih šest meseci posetilo 36 odsto više turista nego u istom periodu lane. Samo u junu ostvareno je oko 11.500 noćenja, što je rekord otkad se posete u Trebinju zvanično beleže.

Leutar.net Trebinje - blistavi dragulj Hercegovine
  • Naša turistička sezona poslednjih godina traje svih 12 meseci, ne samo od aprila do kraja oktobra – kaže Radić. – Najviše gostiju, tradicionalno, dolazi iz Srbije i zemalja regiona, potom iz Rusije, Grčke, Turske i Skandinavije, a ove godine je primetno veći broj Francuza, Španaca i Holanđana. U jednodnevne obilaske grada dolaze i stranci koji se odmaraju u Dubrovniku, Cavtatu, Herceg Novom i Kotoru. Iako najviše turista dolazi od sredine aprila do oktobra, važno je da nam turisti sada dolaze tokom cele godine. Sadržaji koje im nudimo sve su raznovrsniji, ali neprikosnoveni po poseti i dalje su manastir Tvrdoš i Hercegovačka Gračanica.

U najjužnijem gradu Republike Srpske i okolini, kako kaže naš sagovornik, rade 22 hotela, motela i hostela, a brojni turisti odlučuju i da unajme sobe u privatnom sektoru.

  • Cene smeštaja i usluga, vrlo su pristupačne – kaže Radić. – U privatnim objektima, sobe se mogu iznajmiti za 10-15 evra, a apartmani za 20-35 evra dnevno. Tokom sezone, u hostelima, noćenje sa doručkom je 10-12 evra, dok je najskuplje u hotelima sa pet zvezdica, od 90 do 160 evra. Van sezone cene su i do 40 odsto niže.

Poseban pečat turizmu Trebinja daje 17 vinarija, u kojima degustacija čuvenih žilavke i vranca uz hercegovački sir i pršut košta pet evra. Sve više turista u grad na Trebišnjici dolazi i zbog paraglajdinga, planinarenja, biciklizma, ronjenja, foto-safarija, auto-kampinga i ribolova.

Leutar.net Trebinje - blistavi dragulj Hercegovine

CENE

U TREBINjSKIM restoranima i kafanama vrlo bogat ručak košta od najčešće šest do osam evra, a biftek i stek najviše 10 evra. Kafa je najviše 80 centi, sokovi, gazirana pića i pivo su evro do evro i po, a domaće rakije od 50 centi do evro i po. Sve ove usluge za nijansu su skuplje u ugostiteljskim objektima pod čuvenim platanima.

Izvor: Novosti.rs

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.