Hercegovačke sorte smokava

Smokve su danas jedno od glavnih obilježja Mediterana. S druge strane, predstavljaju zaštitni znak Hercegovine, u kojoj gotovo nema domaćinstva koje ne uzgaja tu plemenitu voćku.

Među većim brojem sorti smokava na području Hercegovine, posebno se ističu sorte Petrovača i Tenica.

Sorta Petrovača dobro je poznata sorta smokve koja dozrijeva krajem juna. Radi se o smokvi dvorotki, koja prvi rod donosi na kraju juna, dok se drugi rod može očekivati tokom mjeseca avgusta. Ipak, bitno je napomenuti kako je kod ove sorte značajniji prvi rod, iz razloga što je on prema svojim karakteristikama puno kvalitetniji i interesantniji. Spomenuti prvi plodovi puno su krupniji i mogu težiti preko 200 grama, premda su obično prosječne težine oko 130 grama.

Leutar.net Hercegovačke sorte smokava
Pored nepovoljnih uslova uzgoja svake godine redovno uzvraća obiljem hranjivih tvari i ukusnih plodova

Sorta Tenica naša je najkvalitetnija sorta smokve. Radi se o tipičnoj jednorotki, koja u našim južnim krajevima dospijeva za berbu već s prvim danima mjeseca avgusta. Period dozrijevanja traje oko mjesec dana, što je izuzetno povoljno jer u tom ljetnom razdoblju ima dosta topline i sunca, što znači da se plodovi mogu nesmetano podvrgnuti sušenju. Tenica je smokva koja se, osim za konzumiranje u svježem stanju, dosta koristi za potrebe sušenja. U odnosu na Petrovaču, formira puno sitnije, ali isto tako i znatno kvalitetnije plodove.

Tenica predstavlja sortu smokve koja je izrazito otporna na sušu te se može uzgajati i na plićim tlima koja slabo drže vlagu. I pored tih nepovoljnih uvjeta uzgoja, svake godine redovito uzvraća obiljem hranjivih tvari i ukusnih plodova.

7 neodoljivih razloga da smokve jedete što je češće moguće

1. Visok udio magnezija. Magnezij je jedan od osnovnih elemenata koji štite naš živčani sistem od stresa. Vrlo je bitan za kosti, imunitet, zdravlje mozga. Potiče zdravlje i vitalnost, liječi brojne bolesti, te znatno usporava proces starenja. Sušene smokve sadrže trostruko više magnezija nego svježe.

2. Obiluje kalijem, kalcijem, željezom, fosforom, bakrom te vitaminima B6, C i betakarotenom. Vrlo nizak sadržaj masnoća i veći sadržaj vlakana nego bilo koje drugo voće i povrće jedan su od razloga zašto bi smokvu trebali konzumirati svaki dan. Pektin je topivo vlakno koje smanjuje kolesterol u krvi, dok triptofan pomaže kod problema s cirkulacijom i kod nesanice.

3. Visoki udio prirodnih šećera osiguraće da vaš mozak radi brže, bolje prima i razvrstava informacije. Naravno oprez postoji kod dijabetičara prilikom konzumacije suhih smokava koje sadrže dvostruko više šećera negoli svježe.

4. Suhe smokve izvrstan su izvor brojnih nutrijenata i ujedno praktičan i nutritivno vrijedan obrok za sportiste rekreativce i profesionalce, a u kombinaciji s orašastim plodovima mogu poslužiti kao idealan međuobrok. Čaj od smokve liječi bolesti jetre, grla, disajnih organa, žučnog kamenca, mjehura.

5. Sadrže i biljne sterole, kojima je dokazano povoljno djelovanje na nivo holesterola u krvi. Biljni steroli poput stigmasterola i lanosterola, koje sadrže smokve vežu se na molekule holesterola u crijevima i tako ometaju njegovu apsorpciju.

6. Brojna istraživanja otkrila su spojeve s potencijalnim antikarcinogenim djelovanjem, benzaldehid i kumarini kojima smokva obiluje. Ispitivani spojevi u naučnim istraživanjima pokazali su obećavajuće rezultate posebno kada je riječ o karcinomu prostate i kože.

7. Svježa smokva sadrži do 80 posto vode i 60 posto prirodnog šećera stoga je dobrobit konzumiranja smokve mnogostruka baš kao i načini konzumiranja. Slatkasti bogati okus smokve savršeno se slaže sa slanim okusima, poput ovčjeg ili kozjeg sira, možemo je dodati raznim kompotima ili jelima od peradi. Od svježe smokve možemo napraviti kompot, pekmez i fermentirana pića.

Izvor: jabuka.tv / hercegovina.info

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.