Plin Republici Srpskoj će isporučivati Čermak, bivši haški optuženik

Stanovnici Slavonskog Broda odahnuli su nakon saznanja da Rafinerija nafte u Brodu prelazi na plin, čime se smanjuje zagađenje vazduha. Ali, nakon zvanične objave da će taj energent u narednih 10 godina dopremati Crodux u vlasništvu penzionisanog hrvatskog generala Ivana Čermaka, nižu se burne reakcije.

Crodux Ivana Čermaka će u narednih 10 godina isporučiti Rafineriji u Brodu 70.000 metara kubnih gasa. Posao je to, ranije je pisao Jutarnji list vrijedan 150 miliona kuna, odnosno skoro 40 miliona maraka. Zašto je bez međunarodnog tendera izabran Crodux pitali smo hrvatskog resornog ministra Tomislava Ćorića.

„Tvrtka Crodux razvila je saradnju sa Rafinerijom Brod i Optima grupom, a naše minstartvo ne bi imalo ništa protiv da je to neki drugi opskrbljivač koji posluje na nivou HR“, kaže Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike Hrvatske.

Bez mnogo objašnjenja i drugog potpisnika Protokola. Na optužbe dijela javnosti da je nemoralno da Republika Srpska sarađuje sa hrvatskim generalom, bivšim haškim optuženikom koji se teretio za progon Srba, odgovaraju.

„Ne sarađuje RS sa penzionisanim hrvatskim generalom. RS je juče potpisala protokol između RS i Hrvatske, dvije republike. A u aktivnosti gasifikacije učestvuju dvije kompanije, oni su ranije imali razgovore“, navodi Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva RS.

Pozdravljajući razvojne aktivnosti u energetskom sektoru, u SDS-u pitaju.

„Kako vrhu RS koji govori o patriotizmu nije smetalo da zaključi ugovor sa firmom Ivana Čermaka koji je učestvovao u protjerivanju 200.000 Srba iz Hrvatske“, pita se Davor Šešić, poslanik SDS-a u NSRS.

Iz Croduxa i Rafinerije ni juče ni danas se nisu oglašavali u vezi milionskog posla. Ugovor o izgradnji kraka plinovoda koji će spajati magistralni plinovod u Hrvatskoj i Rafineriju u Brodu definisan je početkom mjeseca oktobra u Moskvi na zasjedanju međuvladine rusko-hrvatske komisije za trgovinsko-privrednu i naučnu saradnju.

U dogovore nisu ni kakav način bile uključene Bh vlasti, a predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić upozorio je da je posao gasifikacije Rafinerije miješanje u unutrašnje stvari BIH.

Izvor: N1

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.