„Tvoj sin će postati anđeo koji će meni dati krila“: Priča o najtužnijem navijaču Mundijala

Meksikanac kome je izginula cijela porodica došao je u Rusiju da ispuni želju svojih najmilijih

Milioni ljudi u cijelom svijetu dugo su očekivali Mundijal. Mnogi navijači sa svih kontinenata su željeli da dođu, i spremali su se za putovanje u Rusiju na ovaj veliki svjetski praznik fudbala. Jedan od njih je bio i ljubitelj fudbala iz Meksika Hilberto Martinez. On je dugo prije početka svjetskog prvenstva planirao da posjeti utakmice zajedno sa ženom i dvoje djece, pa je na vrijeme kupio i ulaznice. Hilberto je veliki zaljubljenik u fudbal, kao i mnogi Latinoamerikanci. I njegova supruga, Argentinka Veronika, bila je isto tako vatreni pobornik ovog sporta. Hilberto se upoznao sa njom na Floridi. Ispostavilo se da imaju mnogo toga zajedničkog, između ostalog i zajedničku ljubav prema fudbalu. Stupili su u brak 2004. godine. Nakon šest godina dobili su sina Dijega, a dvije godine kasnije im se rodila i ćerka Mia.

Nekoliko mjeseci prije početka Svjetskog prvenstva počeli su da planiraju putovanje u Rusiju. Kupili su karte za pet utakmica. Veronika je planirala da vozom otputuje iz Moskve u Sankt Peterburg i posjeti čuvene muzeje, a mala Mia je voljela ples i željela je da vidi Boljšoj teatar i ruski alet. Mali Dijego je obožavao fudbal, planirao je da i sam postane fudbaler. San mu je bio da uživo vidi svog idola, svjetskog fudbalskog asa Nejmara. Sve je već bilo spremno, cijela porodica je dobila svoje navijačke ID kartice, ali nije bilo suđeno da im se snovi ostvare. Martinezova supruga Veronika i dvoje djece poginuli su 28. aprila 2018. godine u strašnoj saobraćajnoj nesreći. Prema izveštaju policije, na semaforu je na njihov kombi naletio automobil brzinom od 150 km/h. Na mjestu su poginuli 42-godišnja Veronika, njen 50-godišnji brat, osmogodišnji Dijego i šestogodišnja Mia.

Nemoguće je riječima opisati kako se Hilberto suočio sa surovom stvarnošću, kakav je to za njega bio šok, koliko straha i bola je pretrpeo. Sav njegov život je izgubio smisao. Nije više bilo ni govora o putovanju u Rusiju. Kada je sahranio porodicu, morao je nekako da nastavi da živi, pa je zatražio pomoć psihologa.

Ovaj je insistirao da Hilberto ne odustaje od putovanja, nego da ipak ode na Mundijal i tako ispuni želju svojih najmilijih, ali Meksikanac je bio očajan i nije želeo ni da razmišlja o tome. Tada se dogodilo nešto što ga je podstaklo da promjeni odluku. Telefonirao mu je idol poginulog Dijega, golman meksičke reprezentacije Giljermo Očoa, i rekao: „Tvoj sin će postati anđeo koji će meni dati krila.“ Hilberto je zatim za jednu medijsku kuću rekao kako je te večeri čuo riječi izgovorene sinovljevim glasom da treba dalje živjeti. Poslije toga je skupio snagu i zajedno sa dvojicom prijatelja otišao u Rusiju da ostvari san svoje poginule porodice.

Na svaku utakmicu je nosio dresove sa imenima svoje žene i djece, kao i njihove navijačke ID kartice, a za sebe je napravio dres sa natpisom: „Vero, Dijego i Mia su uvijek sa mnom“. Sam je ispunio sve što su svi oni zajedno planirali. Čak je dobio i dres sa Nejmarovim autogramom, o čemu je maštao Dijego. Štaviše, Hilbertova lična tragedija toliko je dirnula čuvenog fudbalera da je on snimio video-poruku specijalno za unesrećenog poklonika, u kojoj kaže: „Ne mogu ni da zamislim koliko vam je teško bilo posljednjih nekoliko meseci… Ali vi ste ovdje radi svoje porodice, radi ostvarenja njihovih snova. Ja ću i dalje igrati fudbal radi tvog i svog sina, i radi svih porodica koje vole fudbal.“ Na svojoj stranici na Fejsbuku Hilberto je napisao: „Kulminacija ovoga dana.

Naviru mi suze. Sjetio sam se kakva je to sreća biti pored njih. Sjetio sam se kako je to bilo i kao da sam sa neba čuo Dijegove trijumfalne povike. Nikada neću zaboraviti taj trenutak – kao da je Dijego zajedno sa mnom slavio postignuti gol. Toliko ih volim.“ Sada, kada je Mundijal već završen, a Hilberto Martinez se vratio u otadžbinu, želimo mu da pronađe u sebi novu snagu za dalji život.

Izvor: Nedeljnik

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.