Kist zamijenio keramičkom peći i postao simbol Trebinja

Vrijeme je za godišnje odmore, ali i za suvenire. Trebinjski akademski slikar je odlučio, da kist i boje zamjeni keramičarskom peći, i umjesto slika stvara suvenire.

Dražen Milić objašnjava, kako nastaju u jedinoj keramičarskoj radnji u Hercegovini.

Broj turista u Trebinju raste tokom ljetnih dana. Veliki broj onih koji se upute na more u Crnu Goru ili Hrvatsku svrati u ovaj mediteranski gradić. Među njima je i jedna vesela grupa. Posljednja stanica u ovom gradu im je jedina suvenirnica sa autentičnim suvenirima.

Upravo prepoznatljive trebinjske motive, poput Platana Dražen Milić, akademski slikar ugrađuje u njih.

„Platani, moj omiljeni proizvod“, kazao je.

Osim magneta, na policama ove suvenirnice mogu se naći tanjiri, svjećnjaci, šolje, zvona. Iako je završio akademiju platno je zamjenio – keramikom.

„I onda sam se sjetio te keramike, u Beogradu sam otišao na kurs keramike. Sa završenom akademijom upisao sam kurs da završim zanat. I po završetku zanata došao sam u Trebinje i otvorio sam prvu keramičarsku radnu u Hercegovini, a možda i u BiH“, pojasnio je Milić.

Suvenire sa Draženovim potpisom moguće je naći u BiH, Srbiji i Crnoj gori. Kaže važno je biti autentičan, ali i pratiti trendove, u čemu mu pomažu posjete sajmovima.

„Kad naručuju iz Kotora ja pravim njihove motive, katedrale, nešto što je karakteristično za Kotor. Za Mostar naravno Most, za Anrićgrad – Andrićgrad, za Beograd nešto što je karakteritično za Beograd“, ispričao nam je.

Dugo godina u svijetu suvenira popularne su sove. Omiljene Milici, Draženovoj kćerki koja mu pomaže.

„Čekam dok se osuši i dok se ne napravi prava sova. Onda je ispečem i obojim“, kazala je. Ove godine aktuelan je i novi trend:

„Ove godine su mačke. Ne znam zbog čega ali ove godine su mačke popularne“, rekao je Dražen.

Draženu je želja, da malu suvenirnicu zamjeni velikim ateljeom u starom gradu, gdje bi pred turistima mogao da priprema, boji i peče suvenire po kojima je prepoznatljiv i on, ali i Trebinje u kome nastaju.

Video prilog možete pogledati na N1.

Izvor: Aleksandra Tolj / N1

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.