Trebinju potrebno 159 građevinaca: Gradska uprava ponudila subvencije za prekvalifikavije

Grad Trebinje subvencionisaće poslodavce u građevinskom sektoru finansiranjem 60% neto zarada za svakog radnika kojeg sa evidencije nezaposlenih uključe u program prekvalifikacije za potrebnu građevinsko-zanatsku struku.

Ovo je za Radio Trebinje potvrdio Radenko Drašković, načelnik Odjeljenja za privredu Grada Trebinja.

On je dodao da bi ovaj period stručnog osposobljavanja po programu poslodavca mogao da traje od 3 do 6 mjeseci, zavisno od toga o kojoj je građevinsko-zanatskoj djelatnosti konkretno riječ, te da će Gradska uprava obezbijediti za ovu namjenu dovoljno novca, bez obzira koliko se zainteresovanih javi za program prekvalifikacije.

Građevinski sektor u Trebinju, pojasnio je Drašković, suočen sa hroničnim deficitom kvalifikovane radne snage, zbog čega je na građevinskim poslovima u Trebinju angažovan značajan broj podizvođača koji nisu iz Trebinja.

„Kvantifikovano u ciframa, u ovom momentu firme iz građevinske djelatnosti traže 159 radnika ili prema vrstama građevinsko-zanatskih radova: 24 armirača, 34 tesara, 25 zidara, 8 mašinskih malterdžija, 17 NK radnika,  jednog izolatera, 5 keramičara, 5 betoniraca, jednog rukovaoca građevinskih mašina, dva rigipsera, 11 električara, jednog vodoinstalatera, 9 kamenorezaca, jednog montera centralnog grijanja, četiri stolara,  jednog ekonomistu, tri inženjera mašinstva i pet ineženjera elektrotehnike“, napomenuo je Drašković, dodajući da su ove cifre potencijalno i veće, s obzirom na to da se podaci odnose samo na firme koje su na upit iskazale svoje potrebe za radnom snagom.

Uprkos tom što su „u ovom momentu plate u građevinskom sektoru relativno male“, podaci kazuju, dodaje Drašković, da je „akumulacija dobiti u ovoj oblasti privređivanja uvećana i da prostora za povećanje zarada ima“, tim prije što takvu mjeru iziskuje i sve veći odliv radne snage ovih stručnih profila kod poslodavaca u okruženje.

„Zato koristim priliku da javno pozovem i ohrabrim sva lica koja se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, a koja žele da učestvuju u programu prekvalifikacije za poslove iz oblasti građevinsko-zanatske djelatnosti – da se prijave jer im garantujemo da će u slučaju da se stručno osposobe i kvalifikuju steći praktična znanja i kompetencije, koje će im obezbijediti ne samo posao – nego i pristojnu zaradu“, istakao je Drašković za Radio Trebinje.

Program prekvalifikacije, pojašnjava načelnik Odjeljenja za privredu, mjera je koja će biti na snazi dok se ne kreiraju povoljniji trendovi na tržištu radne snage, odnosno dok se ne promijeni svijest kod onih koji tek stupaju u ozbiljan život  – da svoje životno zanimanje biraju prvenstveno prema šansama koji određeni stručni profili pružaju za zaposlenje.

„Jasan je pravac – prvo treba promijeniti upisnu politiku mladih u srednjeg škole, kroz jačanje broja odjeljenja građevinske struke, jer sada da imamo četiri svršena odjeljenja – odmah bi bili zaposleni. Pored programa za prekvalifikaciju, ostaje nam da aktivno promovišemo upis ovih odjeljenja putem sredstava informisanja, a predstavnici građevinskih firmi spremni su obezbijediti i stipendiranje najuspješnijih đaka građevinske struke“, istakao je Drašković.

PRIVREDNI TRENDOVI OHRABRUJU: Broj nezaposlenih sveden na 2.540

Drašković ističe da povoljna privredna kretanja daju povoda optimizmu da Trebinje ozbiljnim koracima kreće putem socioekonomskog oporavka i razvoja.

On je napomenuo da je ova gradska administracija krajem 2016. godine zatekla 2.970 lica koji na evidenciji nezaposlenih aktivno traže posao, te da je danas taj broj smanjen na 2.540.

Do ovih rezultata, pojasnio je Drašković, doveo je porast privredne aktivnosti koji se ogleda u povećanju broja preduzeća, ali, sa druge strane, i mjere podrške zapošljavanju provedene u koordinaciji Gradske uprave, Zavoda za zapošljavanje, Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća i privrednih preduzeća po sektorima.

„Rezultat ovakvog zajedničkog, dobro koordinisanog i sistematskog pristupa nije mogao izostati: i u prethodnoj godini kroz ukupno sedam programa zaposleno je 238 lica i izdvojeno 1.545.000 KM, od čega je Grad Trebinje obezbijedio iznos subvencije od 1.200.000 KM“, kazao je Drašković dodajući da je u skladu sa akcionim planom zapošljavanja u 2018. godini do sada po istom principu pokrenuto 7 programa, od čega dva u aranžmanu Gradska uprava, dok će još tri tek da uslijede.

„Mjere koje provodimo daju nam ozbiljan razlog za optimizam da ćemo najdalje za dvije godine spustiti stopu nezaposlenosti ispod 20%, čime ćemo izaći iz ranga lokalnih zajednica sa visokom stopom nezaposlenosti“, zaključio je Drašković za Radio Trebinje.

R.S – RT

 

2 KOmentara

  1. Draškoviću i ti si elektro ing pa kad je tako dobro u privatluku što pređe u opštinu?? I ne traže oni radnike nego roblje i zato neće niko da radi plata samo 30km dalje duplo veća. Šta je „prvi građevinac Trebinja“ imao 91 a šta ima danas? Sa svim „sposobnostima“ uključujući i tastove nigdje u svijetu nije mogao steći ni četvrtinu onog što je stekao u Tb pa je za pretpostaviti da je zahebao ili državu ili radnike ili oboje i zato sad „fali radnika“

  2. Pa jeste smanjeno kada je preko 1000 ljudi otislo u Dubrovnik, vama bi najvise odgovaralo da se iselimo svi. Ajde draskovicu ne lupetaj gluposti!

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.