Magarad su vrlo inteligentna stvorenja

Koliko ste puta izgovorili rečenicu „ne budi tvrdoglav kao magarac“? To je greška, jer su ovo inače vrlo inteligentna stvorenja.

Prije nego što je čovjek upregao konja da vuče teret, koristio je magarca. Hiljadama godina unazad magarac se koristio kao teretna i jahaća životinja, dok čovjek nije spoznao da je konj brži i jači.

Ipak, i danas, na spomen magarca, rijetko koji čovek ostaje imun i nekako, možda i genetski, osmjeh nam se razvuče licem, na pomen ovih predivnih stvorenja, nepravedno optuženih da nisu baš inteligentne.

U basnama i bajkama, magarac je često glupa i tvrdoglava životinja i ima čak i simboličko i mitološko značenje i izraz „magarac“ se često koristi i u pogrdnom smislu. Većina od ove vrste je inteligentna životinja, koja dosta liči na konje, a karakterišu ih dugačke uši.

Prosječne visine od 1 do 1,6 metara i težine oko 250 kilograma. Za najvećeg magarca je prošle godine širom Amerike izglasan Romul sa svojih 1,76 metara.

Boja krzna im je siva ili smeđa, do crne, ponekad crvekasta. Ponekad mogu biti i šareni, ali bijeli su baš rijetki. Noge su im nekad zebraste i bijeli stomak, kao i područje oko očiju ili njuške.

Prilično su spori i tromi, ali za razliku od konja, zbog dugih i tankih nogu, mogu se lakše kretati kamenitim i pustinjskim terenom, te se nemojte začuditi ako vas sreća nanese na stjenoviti Santorini, i Grci vam ponude prevoz magarcem, umjesto konjem, kao jedino prevozno sredstvo.

S druge strane, ako vam je potreban brži prevoz, magarac neće nadmašiti konja, ali onda možete krenuti i autom i propustiti svu čar jahanja, magarca ili konja, svejedno.

Magarci žive oko 45 godina, dugovječniji su od konja, društvene su životinje, te ako imate salaš ili živite na selu, nabavite sebi ovog zanimljivog drugara, koji će vas zvati njakanjem i pokazivati ljubav na specifičan način.

Ukoliko mu i nabavite parnjaka, imajte u vidu da će ta veza trajati možda svega jedan dan. Između mužjaka i ženke magarca ne postoji neka trajnija veza, te mu pametno birajte para ili pustite njega da odabere. Ipak je to magarac.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.