Zašto moj sin da brani Crnu Goru?

Američki predsjednik Donald Tramp doveo je u pitanje NATO solidarnost time što je izrazio sumnju u potrebu da se ratuje za svakog člana ovog saveza, na primjer za Crnu Goru, navode portali za političku analitiku.

Tramp je u intervjuu za američku televizijsku mrežu „Foks njuz“ doveo u pitanje obavezu SAD da stane u odbranu saveznika iz NATO-a, piše „Euraktiv“.

Američki predsjednik je u razgovoru sa novinarom Takerom Karlsonom sugerisao da bi treći svjetski rat počeo u slučaju da SAD priskoče u pomoć nekoj manjoj članici NATO-a.

Prema članu pet Sjevernoatlantskog ugovora, svi članovi NATO-a moraju pomoći i braniti napadnutu članicu.

„Recimo, da neko napadne Crnu Goru, državu koja se Alijansi priključila prošle godine, zašto bi moj sin išao da je brani?“, upitao je novinar Trampa.

Tramp se saglasio i izrazio sopstvenu sumnju u takvu potrebu.

„Razumijem šta želite reći. Postavio sam isto to pitanje. Crna Gora je mala država sa snažnim narodom. Oni su vrlo agresivni i – čestitam, učestvujete u trećem svjetskom ratu. Tako je sistem podešen“, kaže Tramp.

Američki predsjednik ponovio je zahjev SAD saveznicima u NATO-u da uplaćuju više novca u Alijansu, ako žele da ih brani.

Izvor: Srna

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.