Obilježavanje 143 godine od početka ustanaka u Hercegovini

U Nevesinju se danas obilježavaju 143 godine od početka ustanaka u Hercegovini – „Nevesinjske puške“.

Program obilježavanja počeo je služenjem Svete arhijerejske liturgije u Crkvi Svetog Vasilija Ostroškog.

U Krekovima će biti služen parastos i položeni vijenci kod spomenika poginulim ustanicima, a predviđeno je obraćanje zvaničnika i umjetnički program.

Prva „Nevesinjska puška“ izbila je 9. jula 1875. godine protiv otomanske vlasti i ubrzo se proširila na cijelu BiH, uz podršku Srbije i Crne Gore, što je dovelo do izbijanja srpsko-turskog rata i nastanka Velike istočne krize.

Druga „Nevesinjska puška“, poznatija kao „Uloški ustanak“, izbila je u januaru 1882. godine napadom ustanika na austrougarsku žandarmerijsku stanicu u Ulogu, zbog donošenja „Vojnog zakona“ o obaveznom služenju vojske mladića iz BiH.

„Nevesinjska antifašistička puška“ predstavlja oružani otpor ustašama 3. juna 1941. godine u selu Drežanj, nakon masakra 27 ljudi u selu Udružnju kod Nevesinja.

Ovaj oružani otpor fašističkom okupatoru se u trećoj knjizi Otadžbinskog rata Rusije pominje kao prvi antifašistički ustanak u porobljenoj Evropi. Međutim, komunističke vlasti bivše Јugoslavije nisu proglasile ovaj dan za Dan ustanka protiv okupatora, već 4. juli.

Izvor: SRNA

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.