Kišni dani usred ljeta: Da li su nad Srbijom Putinovi oblaci?

Kišu koja danima neprekidno pada u Srbiji korisnici društvenih mreža doveli su u vezu sa Svjetskim prvenstvom u fudbalu u Rusiji. Mnogi tvrde da je Rusija koristeći sisteme za tjeranje oblaka, kako kiša ne bi pravila probleme na utakmicama, navodno, otjerala ljeto sa Balkana.

Odgovor na pitanje da li je Vladimir Putin zaista „pokrenuo ruski HAARP“ da bi iznad Moskve, Kalinjingrada, Samare i drugih gradova u kojima se održava Mundijal tokom utakmica sijalo sunce, Sputnjik je potražio od stručnjaka Centra za vremensku prognozu „Fobos“, potpukovnika Ratnog vazduhoplovstva Rusije, Evgenija Tiškoveca.

„Oblake nisu rastjerivali, razbijali iznad gradova domaćina Svjetskog prvenstva u fudbalu. Naša meteorološka služba prati situaciju tokom svih 24 sata, radimo prognoze za televizijsku kuću ‘Rosija 24’ i sa stopostotnom sigurnošću tvrdim – nije bilo razbijanja oblaka. Meteorološke prilike vrlo pažljivo pratimo i analiziramo. Dakle, ponavljam, nije bilo rastjerivanja oblaka, niti modifikacije vremenskih prilika, sve se odvija u okvirima prirodnih okolnosti“, izjavio je ruski vojni meteorolog.

One koji misle da je Rusija pokvarila vrijeme na Balkanu ovaj stručnjak podsjeća da je u junu temperatura u Beogradu bila za 1,2 stepena viša od dugogodišnjeg proseka. Važno je reći da je tokom juna u Srbiji palo samo 11 odsto kiše od ukupne mjesečne norme za taj mesec, podsjeća Tiškovec.

„Dakle, vrijeme je bilo toplije i ‘suvlje’ nego što je obično u junu. Reći da je u Srbiji ovo ljeto hladno nije sasvim korektno ako gledamo naučne podatke i prosjek za ovo doba godine. Što se tiče početka jula, prve dekade ovog mjeseca, zasad je vrijeme za svega jedan stepen hladnije od prosjeka, a palo je do sada takođe 11 odsto od predviđene mjesečne norme kiše“, kaže on.

Međutim, ne bune se samo Srbi zbog lošeg vremena tokom Mundijala. Vremenske prilike su drugačije nego ranijih godina i u Velikoj Britaniji, pa Britanci podsjećaju da nije tajna da se u Moskvi pred paradu na Dan pobjede rastjeruju oblaci, da Moskva ne krije da upravlja vremenskim prilikama.

Sagovornik Sputnjika kaže da „razbijanje“ oblaka nije nešto što se može uvijek uspješno izvesti. Ako se radi o moćnom frontalnom ciklonu, možete podići cijelu avijaciju i Rusije i NATO-a u vazduh, učinak će biti neizvjestan i čak se može desiti da dođe do obrnutog efekta, kaže on.

„Ljudi koji se apsolutno ne razumiju u meteorologiju i klimatologiju mogu da optužuju Rusiju za modificiranje vremenskih prilika. Ali vazdušni frontovi se kreću sa Atlantika ka Rusiji, odnosno sa sjevera, sa zapada, povremeno Mediterana ili čak, mada veoma rijetko, sa Balkana. Mi ih nazivamo ‘strašni Balkanci’, jer nam donose obilne padavine. Kao oficir u penziji odgovorno tvrdim da Rusija ne može da utiče na vremenske prilike u Velikoj Britaniji, čak i ako to silno poželimo“, kaže uz osmjeh Tiškovec.

On dodaje da bi promjena vremena u Srbiji i Britaniji bila moguća samo ako bi Rusija podigla svu vojnu avijaciju i danonoćno razbijala oblake ili „sijala“ reagense koji bi izazvali padavine, provocirajući nešto poput onoga što su Amerikanci svojevremeno radili nad Vijetnamom i Korejom, ali da je tako nešto bespotrebno, jer sunce je uglavnom na strani fudbalera i gledalaca.

Evgenij Tiškovec podsjeća da je kiše tokom Mundijala bilo i u Rusiji. Uostalom, to mogu da posvjedoče i naši navijači i fudbaleri koji su se pokisli vratili sa Svjetskog prvenstva.

Ni klimatolog Aleksandar Samsonov takođe ne vjeruje da je vojska razbijala oblake. On smatra da je Rusija na ovom polju liderstvo prepustila drugoj moćnoj sili – Kini, koja je, prema njegovim riječima „apsolutni lider kada govorimo o modifikaciji vremena i upravljanju kišama“.

„To upravo možemo vidjeti na Tibetu, gdje se ogromne količine reagensa lansiraju putem specijalne aparature, i to lokalno veoma utiče na količine padavina. Kina planira da na taj način snabdije vodom milione hektara zemljišta. To što Rusija povremeno ‘razbija’ oblake, to je kap u moru naspram onoga što radi Kina. Pa čak i to što radi Kina, za sada ne može da utiče na globalu klimu“, kaže Samsonov.

U Kini se slijedeće godine održava Svjetsko prvenstvo, srećom, u košarci, pa će teoretičari zavjere za eventualne obilne padavine početkom septembra 2019. morati da optuže neku treću silu, zaključuje Sputnjik.

B92

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.