Hercegovački ustanici u francuskom listu iz 1875.

L’illustration (journal universel) je bio sedmični francuski list koji je izlazio u Parizu od 1843. do 1944. godine. To su bile prve francuske novine koje su 1891. objavile crno-bijelu fotografiju, a 1907. i prvu fotografiju u boji. Do tada su objavljivale samo ilustracije, a pratile su ratna dešavanja u Evropi za cijelo vrijeme svog izlaženja.

U vrijeme izbijanja Hercegovačkog ustanka ovaj list objavljuje ilustracije hercegovačkih ustanika i nekoliko tekstova kojim evropsku javnost upućuju u tamošnja zbivanja povodom srpskog ustanka podignutog u okolini Nevesinja 1875. godine protiv osmanlijske vlasti koji će se ubrzo proširiti na cijelu Bosnu i Hercegovinu.

U broju 1705 od 30. oktobra 1875. L’illustration donosi prilog o hercegovačkim ustanicima: Luki Petkoviću, vojvodi Mihajlu Mići Ljubibratiću i Kosti Grujiću.

Iste godine, nekoliko brojeva ranije, (4. septembra, broj 1697 i 11. septembra, broj 1698) ove novine su na naslovnoj strani, takođe, objavile ilustracije vezane za ovaj ustanak: Hercegovački ustanak – tvrđava Klobuk na granici sa Crnom Gorom (L’insurrection de l’Herzégovine : Forteresse ottomane de Klobuk sur la frontière du Monténégro) i Hercegovački ustanak – muškarac i žena, 1875. (L’insurrection de l’Herzégovine : homme et femme; 1875).

Sanja Bajić / rasen.rs

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.