Srednjoškolci će birati između vjeronauke, etike i kulture vjere

Od nove školske godine učenici u srednjim školama u RS jednom sedmično će izučavati vjeronauku te ukoliko se ne opredijele za ovaj nastavni predmet mogu birati alternativne predmete kulturu religije i etiku, potvrđeno je u Ministarstvu prosvjete i kulture RS.

Srednje škole već dobijaju dopise o uvođenju vjeronauke kao novog nastavnog predmeta i to postepeno.

„Ministarstvo prosvjete i kulture zaduženo je za uvođenje nastavnog predmeta vjeronauka u srednje škole, s jednim časom sedmičnom, i to: od školske 2018/2019. godine u prvom razredu, odnosno u drugom razredu od školske 2019/2020. godine, od školske 2020/2021. godine u trećem razredu i od školske 2021/2022. godine u četvrtom razredu“, istakli su u Ministarstvu i dodali da to znači da će ovaj predmet biti uvođen sukcesivno za svaku narednu školsku godinu.

Kako navode, Ministarstvo je zaduženo za uvođenje alternativnih predmeta kultura religije, kao obaveznog izbornog predmeta za učenike koji se nisu opredijelili za izučavanje vjeronauke u prvom i drugom razredu srednje škole, kao i za uvođenje obaveznog izbornog predmeta etika, za učenike koji se ne opredijele za izučavanje vjeronauke u trećem i četvrtom razredu srednje škole.

Napomenuli su da će učenici koji su počeli obrazovanje po nastavnom planu i programu koji je važio prilikom upisa u školu završiti redovno obrazovanje po tom nastavnom planu i programu.

Spasoje Vasiljević, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola dobojske regije, kazao je da je na adresu škole u kojoj je direktor stiglo obavještenje o uvođenju nastavnog predmeta vjeronauka.

„Dobili smo obavještenje Ministarstva za uvođenje nastavnog predmeta vjeronauka s jednim časom sedmično od naredne školske godine u prvom razredu, a od sljedeće školske godine u drugom razredu“, kazao je Vasiljević.

Prema njegovim riječima, još nije stiglo obavještenje o tome ko će predavati vjeronauku, ali pretpostavlja da će to biti vjeroučitelj, te će prema tome, ističe, najvjerovatnije raspisivati konkurs.

„Ne mislim ništa loše o vjeronauci u srednjim školama. Mjerodavniji od mene su odlučili da se uvedu vjeronauka i alternativni predmet kultura religije“, rekao je Vasiljević.

Ljuban Bajić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije, ističe da je dobro što će učenici imati mogućnost izbora između vjeronauke, kulture religije i etike.

Rekao je da će vjeronauku predavati vjeroučitelji, a kulturu religije profesori demokratije i ljudskih prava, koji su je i dosad predavali.

„Ne smatram da je vjeronauka u srednjim školama nešto loše, pogotovo kada je učenicima otvorena mogućnost izbora“, naglasio je Bajić.

Duško Đurić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola Semberije, kazao je da će se u narednom periodu dolaziti do mehanizama na koji način će biti realizovana nastava iz vjeronauke.

Istakao je da se kultura religije trenutno izučava kao sastavni dio predmeta demokratija i ljudska prava, za koju, kako je poznato, postoji udžbenik.

Izvor: Nezavisne

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.