SINGL SEDMICE: Spiritualized – I’m Your Man

Ova space soul – rock balada, monumentalnog zahvata, povratnički je singl Džejsona Pirsa pod imenom Spiritualized, benda s kojim je snimio nekoliko neponovljivih albuma i barem jedno (nesporno) remek-djelo “Ladies and Gentlemen… We Are Floating in Space”.

“I’m Your Man” je toliko aranžmanski raskošna, emotivno snažna i po mnogo čemu klasična Spiritualized pjesma da je teško povjerovati kako ju je sam snimao u kućnoj, digitalnoj radinosti, a još impresivnija je činjenica da je to slučaj sa kompletnim albumom “And Nothing Hurt” koji će Džej, zvani Spaceman, za etiketu Bella Union objaviti početkom septembra.

Uvod podsjeća na neprežaljenog Marka Linkousa, još jednog ingenioznog usamljenika i maverika koji je samostalno kreirao albume onostrane ljepote i duboke, razdiruće melanholije, sve pod plaštom Sparklehorse, eksperimentišući sa zvukom, sopstvenim vokalom i loopovima. Možda je i namjerna ta uvodna kopča konkretno sa (još jednim remek-djelom) “Good Morning Spider”, u samoj teksturi zvučne slike i omamljujućeg zrikanja zrikavaca, dok se temperatura usijava. Zatim se Džejsonov glas oslobađa, probija kroz vrelinu asfalta, ili nepokošene prerije, ili astronautovog odijela (vidjeti spot), ali to čini lijeno i poluuspavano, kao da je vrijeme sieste, neposredno prije ili poslije.

Od trenutka kada duvači uduvaju svoj prvi mlaz, pjesma kao da dobija mlazni pogon, nošena spiritualnošću i ljubavlju, te potpunim predavanjem lirskog subjekta, ali i samog autora koji priznaje svoju ovisnost o opijatima. Opojna, narkotična, hipnotička muzika osvaja slušaoca, isto kao na prethodnim ostvarenjima J. Spacemana, kako u pomenutom tako i u kultnom bendu Spacemen 3. To je ostala konstanta, kako što je konstantan i kvalitet njegovih kompozicija.

Fascinantno je kako zvuče svi ti instrumenti, duvači pogotova jer za njihovim dovoljno uvjerljivim i punim zvukom je (kako kompozitor kaže) najduže tragao – sve se doima kao pravi, dugotrajni studijski session bar desetorice muzičara. Tako su i snimani Spiritualized albumi ranije, pa je neslućen napor i mukotrpan rad mjesecima na spravama koje Džejsonu nisu bile do kraja poznate, kako bi zaokružio započete ideje, odsvirao i nasnimio sve zamišljeno.

Rezultat je, ponovimo, impresivna struktura, tekstura, izvođenje i udar na čulo sluha, nalik nemalom meteoritu koji se sudari sa energijom recipijenta, tj. slušaoca. Eho tog spektakularnog susreta i jeste neka vrsta narkoze, ali bez gubljenja osjetila. Naprotiv, čula postaju istančanija, intenzivnije osjećamo i pjesmu i kosmos oko sebe. Zato ovo nije samo space soul ili space rock singl koji je obilježio prošlu odnosno prethodne dvije sedmice, niti samo mjesec juni – ovo je jedna od Pjesama godine.

Stereoart

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.