Predizborni potezi ugrozili 150 miliona MMF-a

Sjednica Izvršnog odbora MMF-a na kojoj se trebalo odlučivati o tranši za BiH u iznosu od 150 miliona maraka odgođena je, potvrđeno je za N1 u Ministarstvu finansija RS. Razlog su najavljena povećanja plata u Republici Srpskoj i naknada za demobilisane borce u Federaciji BiH.

Vlasti u BiH, u izbornoj godini, mogle bi ostati bez 150 milona maraka. Toliko iznosi posljednja tranša MMF-a, koju je je Međunarodni fond odgodio. Razlog – povećanje plata u Republici Srpskoj i boračkih naknada u Federaciji BiH.

Zbog toga je otkazana sjednica Izvršnog odbora, koji je početkom iduće sedmice trebao odlučivati o tranši za našu zemlju. Umjesto Odbora, predstavnici MMF-a dolaze u BiH kako bi analizirali efekte novih zakona, čijom bi primjenom, kako saznajemo, bio probijen dogovoreni budžetski okvir. Naime, Vlada Republike Srpske utvrdila je set zakona, kojim se omogućava povećanje penzija od 1. juna za 2,5 posto, kao i plata svim zaposlenima u javnom i realnom sektoru. Ukupno je za to povećanje potrebno 80 miliona maraka iz entitetskog, i 20 miliona iz budžeta lokalnih zajednica. Vlada Federacije takođe je utvrdila Zakon o pravima boraca, za šta je potrebno povećati budžetski okvir za 14 miliona maraka. U Ministarstvu finansija Republike Srpske za N1 kažu da nisu izašli iz dogovorenog okvira.

„Ministarstvo finansija Republike Srpske nema ništa protiv analize MMF-a, koja će sasvim sigurno pokazati da stend baj aranžman sa tom finansijskom institucijom ni na koji način nije i neće biti ugrožen zakonima koji imaju za cilj poboljšanje primanja u Republici Srpskoj. Okvir plata koji je Vlada Republike Srpske planirala u javnom sektoru ostao je na prošlogodišnjem nivou, a promjena načina obračuna plata je već ranije bila definisana i u Dopunskom pismu namjere sa Međunarodnim monetarnim fondom“.

I u Vladu Federacije BiH stigla je najava o mogućem otkazivanju tranše MMF-a, zbog povećanja sredstava za borce, saznajemo. Ranije je MMF uslovio vlasti da se okvir za prava boraca ne smije povećavati, kaže naš izvor. U Vladi Federacije kažu za N1 da otkazivanje tranše neće utjecati na fiskalnu stabilnost ovog entiteta.

Poznavaoci prilika smatraju da je iznenadna angažovanost vladajućih u oba entiteta, u poboljšanju standarda građana i boračke populacije, dio plana zauzimanja što bolje startne pozicije pred oktobarske izbore.

„Nisam uopšte iznenađena što je MMF obustavio tranšu kredita. Ono čega se ja pribojavam, to je da bi vrlo skoro mogla da izostane pomoć bilo koje druge međunarodne institucije, koju BiH uvažava, iz jednostavnog razloga što bh. vlasti ne ispoštuju nijedan dogovor, ne ispoštuju disciplinu, i bilo koje banalno obećanje dato građanima“, smatra Rubina Čengić, novinarka.

„Te sitne korekcije, koje i nisu sitne, jer su privrednici pozdravili tu odluku, dešavaju se pred izbore. I ta odluka može donijeti jednu pozitivnu stvar, i jednu negativnu, a tu negativnu ćemo onda poslije rješavati“, tvrdi Marko Šikuljak, novinar.

Predstavnici MMF-a ranije su boravili u BiH kako bi analizirali fiskalnu situaciju u BiH. Taman kada je trebalo da na Izvršnom odboru zaključe pregled i odobrenje naredne tranše za BiH, vlade dva entiteta utvrdile su zakone o povećanju plata u Republici Srpskoj i naknada za borace u Federaciji. Još niko ne pojašnjava da li će novonastale okolnosti ugroziti i usvajanje obećanih zakona u entitetskim parlamentima.

Izvor

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.