Buđava vijest, 4. april 2017. – Kinezi grade TE „Gacko 2“, potpisan sporazum (VIDEO/FOTO)

Potpisan Sporazum o saradnji na realizaciji projekta izgradnje TE Gacko 2 Foto: RTRS

GACKO, 04.04.2017. – Ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić u ime Vlade Republike Srpske potpisao je danas Sporazum o saradnji na realizaciji projekta izgradnje TE Gacko 2 sa kineskim kompanijama Cniha Africa Investment and Development Co. i China Machinery Engineering Corporation.

Pored ovog sporazuma, ministar je sa kompanijom Cniha Africa Investment and Development Co. potpisao i okvirni Sporazum o dugoročnoj poslovnoj saradnji na realizaciji strateških investicionih projekata.

Potpisivanju sporazuma u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske prisutvovala je premijerka Željka Cvijanović, generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Željko Kovačević, izvršni direktor Rudnika i Termoelektrane „Gacko“ Srđan Milović i predstavnici kineskih kompanija potpisnika sporazuma.

Leutar.net Buđava vijest, 4. april 2017. - Kinezi grade TE "Gacko 2", potpisan sporazum (VIDEO/FOTO)
Foto: RTRS

Ministar Đokić je rekao da je u planu izgradnja TE „Gacko“ vrijedne oko milijardu KM, najmanje instalisane snage oko 300 megavata.

On kaže da će koordinaciono tijelo, čije je formiranje predviđeno ovim sporazumom, nastaviti analizu svih parametara koji su neophodni da bi se donijele investicione odluke – ocjena ranije procijenjenih rezervi uglja u ovom području, vrijednost opreme neophodne za izradu projekta i izgradnju ovog objekta.

Predsjednica Vlade Republike Srpske izrazila je zadovoljstvo što su sa kineskim partnerima potpisana dva sporazuma, od kojih jedan o strateškoj saradnji, a dugi o izgradnji Termoelektrane „Gacko 2“.

Cvijanovićeva je rekla da je sporazum o strateškoj saradnji dugoročan i da predstavlja osnovu za saradnju u različitim oblastima.

Investicija je vrijedna preko milijardu KM, a partneri se obavezuju da će gradnja elektrane snage 350 megavata početi krajem 2017. godine, najkasnije početkom 2018.godine.

Radovi su projektovani da traju pet godina, a na gradilištu treba da se nađe oko 1000 radnika, od toga 400 iz Republike Srpske. Kada bude izgrađeno “ Gacko 2″, postojeća termoelektrana bi trebalo da bude zatvorena.

Postojeća TE u Gacko napravljena je osamdesetih godina i proizvodi 30% električne energije u Srpskoj.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je ranije da je ključno potpisivanje sporazuma o strateškoj saradnji Vlade Srpske sa kineskim kompanijama, prije svega jednim od najvećih finansijskih i privrednih giganata „Poli“, koja će pomoći u razvoju gotovo svih djelatnosti u Srpskoj.

Dodik je rekao novinarima da je Srpska i ranije sarađivala sa kineskim kompanijama, podsjetivši da je prošle godine sa jednom od njih potpisao okvirni memorandum, te da je novo što je u taj posao ušla velika grupacija kao što je „Poli“.

Upravo je razvoj energetike jedan od strateških ciljeva Republike Srpske, a kompanije koje, ovim sporazumima, ulaze na tržište Srpske, vodeće su kineske kompanije u ovoj oblasti, koje posluju u više od 100 zemalja svijeta. Realizacija ovih sporazuma Republici Srpskoj trebalo bi da , između ostalog, obezbijedi energetsku nezavisnost i dugoročnu ekonomsku stabilnost.

IZVOR: RTRS

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.